Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавцям пояснили неможливість відмовити у працевлаштуванні без зареєстрованого місця проживання

Реклама

В Центральному регіоні інспекційної діяльності у Дніпропетровській області відповіли роботодавцям, чи можна відмовити кандидату у працевлаштуванні на посаду, якщо у нього немає реєстрації місця проживання чи перебування (прописка).

Інспектори відсилають до ст. 25 КЗпП, в якій вказано, що при укладенні трудового договору заборонено вимагати від осіб, які поступають на роботу, відомості про їх партійну і національну приналежність, походження, реєстрацію місця проживання чи перебування та документи, подання яких не передбачено законодавством.

Також заборонена необґрунтована відмова у прийнятті на роботу без будь-яких мотивів або з підстав, що не стосуються кваліфікації чи професійних якостей працівника, або з інших підстав, не передбачених законом (ст. 22 КЗпП).

Особа, якій відмовлено в прийнятті на роботу, може вимагати від роботодавця письмово повідомити про причину такої відмови.

Окрім того, відповідно ст. 232 КЗпП, якщо роботодавець не надає обґрунтовану відповідь щодо відмови у прийнятті на роботу, працівник має право звернутися до суду із позовом про порушення трудового законодавства.

Додаткового переглядайте публікацію «Оформлення трудових відносин: кадрова документація щодо прийняття та звільнення».

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й військового обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини