Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові правила надання відпусток працівникам та демобілізованим — прийнято за основу законопроект

5 травня 2023, 14:25
5558
0
Автор:
Реклама

Верховна Рада 3 травня прийняла за основу законопроект № 8313 від 27.12.2022 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань».

Він передбачає внесення змін до КЗпП, Закону про відпустки та ряду інших законів.

Запланові, зокрема, такі зміни щодо надання відпусток та виплати компенсації відпускних:

1) збільшується строк надання відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами та з інших причин з 15 до 30 календарних днів на рік;

2) забезпечуватимуться демобілізовані військовослужбовці відпочинком тривалістю 60 робочих днів з виплатою двомісячного грошового забезпечення впродовж мобілізаційного періоду за рахунок Державного бюджету України;

3) у разі призову працівника на військову службу під час мобілізації виплачуватимуть йому грошову компенсацію за всі не використані ним дні щорічної відпустки у строк до його увільнення на час військової служби від займаної посади (виконання обов'язків):

4) змінюються правила щодо поділу щорічної відпустки на частини. Щорічну відпустку можна буде поділити на частини будь-якої тривалості, але при цьому основна безперервна її частина має, як і раніше становити не менше 14 календарних днів. Такий поділ можливий не тільки на прохання працівника, а й за такої необхідності у роботодавця. Водночас поділ щорічної відпустки має бути відображений у графіку відпусток, який погоджується із профспілками.

5) встановлюються додаткові умови щодо надання відпустки при народженні дитини. Таку відпустку надаватимуть у термін не пізніше трьох місяців з дня народження дитини. А батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, така відпустка надається після отримання відповідного рішення суду.

Також прописано ряд змін щодо надання працівникам відпустки для підготовки та участі в спортивних змаганнях.

У разі прийняття цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Читайте також: «Відпустки без збереження заробітної плати: підстави та особливості надання у 2023 році».

Читай усі бухгалтерські видання LIGA ZAKON на платформі LIGA360. Менше часу на пошук - більше інформації та аналітики. Обирай вигідний тариф за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини