Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Заміна невикористаної відпустки грошовою компенсацією: коли можливо в період воєнного стану

Реклама

В період воєнного стану щорічна основна відпустка за рішенням роботодавця може обмежуватись тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік (ч. 1 ст. 12 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" від 15.03.2022 р. № 2136-IX).

Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, то надання не використаних у період воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.

При цьому в період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки.

Проте незмінними залишаються вимоги законодавства, які передбачають при звільненні працівника у період воєнного стану виплачувати грошову компенсація.

Водночас за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

Тому при бажанні працівника, лише після використання ним 24 календарних днів щорічної відпустки (за робочий рік, за який надається відпустка), за решту днів невикористаної щорічної відпустки має бути виплачено грошову компенсацію.

Джерело: лист Мінекономіки від 03.05.2023 р. № 4706-05/20086-09.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Також читайте поради з публікацій:

- Компенсація соцвідпустки в разі зміни місця роботи;

- Виплата компенсації за щорічну додаткову відпустку: чи можливо;

- Компенсація за невикористану відпустку: які ризики в разі недоплати.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини