Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Лікарняні працівникам резидента Дія Сіті: з якої суми обчислюються

Реклама

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім'ї) в розрахунку на місяць, яку виплачують працівникам та гіг-спеціалістам резидентів Дія Сіті, не має перевищувати розмір зарплати (доходу) таких осіб, з якого фактично сплачено страхові внески. Це передбачає ч. 3 ст. 17 Закону № 1105.

Проте треба відмітити, що ЄСВ для платника - резидента Дія Сіті встановлюється на суму нарахованої кожній застрахованій особі зарплати у розмірі мінімального страхового внеску (ч. 141 ст. 8 Закону про ЄСВ).

Тому і поставало питання з якої суми рахувати допомогу по тимчасовій непрацездатності: із нарахованої зарплати чи із мінімальної заплати?

ПФУ у листі від 21.04.2023 р. № 15806-17907/У-03/8-2800/23 констатує, що для реалізації обмеження суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, зазначеного в ч. 3 ст.17 Закону № 1105, нормами Закону № 1105 та Порядку № 1266 не визначено, за який саме місяць (останній місяць розрахункового періоду, місяць настання страхового випадку або місяць, за який нараховується відповідна допомога) застосовується розмір заробітної плати (доходу) таких осіб як обмеження суми допомоги, але зазначається, що з цієї зарплати (доходу) сплачено (а не сплачуються) страхові внески.

З огляду на те, що в п. 4 Порядку № 1266 передбачено використання максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої в останньому місяці розрахункового періоду, то при реалізації обмеження, визначеного в ч. 3 ст. 17 Закону № 1105, повинен визначатися аналогічний місяць, тобто розмір мінімального страхового внеску, встановлений в останньому місяці розрахункового періоду.

Якщо в повному місяці періоду тимчасової непрацездатності розрахована виплата за такий місяць перевищує розмір мінімальної заробітної плати, то допомога по тимчасовій непрацездатності в цьому місяці обмежується розміром мінімального зарплати.

Додатково переглядайте:

- Лікарняні для працівника Дія Сіті: чи враховувати мінімальну базу нарахування ЄСВ;

- Дія Сіті: оподаткування фізичних осіб.

Не витрачайте час на пошук аналітики на різних ресурсах. Тепер усі видання LIGA ZAKON для бухгалтерів доступні у рішенні LIGA360. А ще ти можеш налаштувати свою стрічку професійних новин та обраних посилань для роботи. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини