Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес закликає збільшити розміри неоподаткованої благодійної допомоги

Реклама

Європейська Бізнес Асоціація звернула увагу на підтримку Комітетом ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики законопроєкту № 9177, який запропоновані податкові зміни щодо стимулювання благодійної допомоги на користь неприбуткових організацій. Про нього ми згадували у новині «Платникам податку на прибуток збільшать відсоток неоподаткованої благодійності на користь неприбутківців».

Український бізнес мобілізував свої фінансові та трудові зусилля для допомоги силам оборони, здійснюючи прямі закупівлі та фінансуючи придбання необхідних товарів, робіт та послуг, тощо. Але досі благодійна допомога, яку надають компанії, підлягає оподаткуванню.

Законопроєкт № 9177 пропонується не оподатковувати благодійну допомогу, яку компанії надають країні (якщо вона не перевищує 10% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року). Проте, враховуючи, що попередній звітній рік був для майже всіх компаній збитковим, норма про збільшення % від прибутку не для всіх компаній може бути релевантною.

Тож в ЄБА просять розглянути можливість додаткового критерію для не оподаткування благодійної допомоги, наприклад 2% відсотка від чистого доходу, який компанія може витрачати на допомогу ЗСУ без необхідності оподаткування.

ВРУ може прийняти законопроєкт в 1 читанні, але доопрацювати його між 1 та 2 читаннями, аби закон покращив норми ПКУ з урахуванням обставин воєнного часу та особливостей надання благодійної допомоги нашим військовим, а не посилював законодавчі суперечності.

Окремо просять Уряд прийняти перелік товарів, які можуть бути передані ЗСУ безоплатно. Бо в ПКУ передбачено дуже обмежений список товарів, зокрема, це бронежилети, каски, тощо. Однак ПКУ вже більше року передбачено, що повний перелік має бути затверджений КМУ, але цього досі, на жаль, не зроблено. Тому компанії, передаючи, наприклад, засоби зв'язку (телефони, планшети, рації, тощо), автомобілі, тощо безкоштовно, повинні додатково сплачувати ще і податок, що видається не зовсім справедливим.

Отримайте доступ до найповнішої інформаційної бази прямо сьогодні! Понад 1,7 млн нормативно-правових актів й аналітики, форми та бланки. Дізнайся ще більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини