Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кому не треба за 2022 та 2023 роки платити екоподаток з урахуванням останніх змін до ПКУ – ДПС

25 травня 2023, 12:35
3038
0
Автор:
Реклама

Зміни, внесені до ПКУ Законом № 3050, набрали чинності 6 травня 2023 року та легалізували в очах податківців Перелік територій, ухвалений Мінреінгтеграції. Тож ДПС детально розповіла про специфіку сплати екологічного податку.

Звільнення від екологічного податку

Для цілей справляння екоподатку застосовується частина 2 розділу І та розділ ІІ Переліку територій. Право не нараховувати та не сплачувати за період з 1 січня 2022 року по 31 грудня 2022 року екоподаток надано платникам, у яких під час провадження діяльності на територіях, що у 2022 році включено до Переліку територій, виникають об'єкти оподаткування таким податком.

У 2023 році, починаючи з 1 січня, не нараховується та не сплачується екоподаток за об'єкти оподаткування, що виникають на:

- територіях, включених до Переліку територій;

- земельних ділянках, забруднених вибухонебезпечними предметами, або які були визнані потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами.

Право не нараховувати та не сплачувати екоподаток платникам за об'єкти оподаткування, що виникають на указаних територіях, припиняється з першого числа місяця, що настає після дати, зазначеної у колонці «Дата завершення бойових дій» відповідного пункту Переліку територій.

Право не нараховувати та не сплачувати екоподаток за об'єкти оподаткування, що виникають на забруднених ділянках починається з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому завершено активні бойові дії або тимчасова окупація на відповідній території та завершується останнім числом місяця, в якому такі земельні ділянки визнані придатними для використання.

Період, коли ділянки вважаються потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами, починається з першого числа місяця, на який припадає дата прийняття рішення органу місцевого самоврядування або військово-цивільною адміністрацією (далі - Орган) про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та зборів на підставі заяви платника податків та завершується останнім числом місяця, на який припадає одна із наведених нижче дат:

- останній день строку, на який надано указану пільгу;

- скасування відповідного рішення;

- дата початку обстеження ділянки операторами протимінної діяльності чи визнання земельної ділянки придатною для використання.

При цьому ненарахування та несплата екоподатку платником за об'єкти оподаткування, що виникають на ділянках, забруднених вибухонебезпечними предметами, або які були визнані потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами відбувається у разі обов'язкового виконання двох умов:

- подання до Органу заяви про потенційне забруднення земельної ділянки вибухонебезпечними предметами;

- прийняття таким Органом рішення про звільнення від справляння плати за землю за земельну ділянку, зазначену у такій заяві.

Рішення про визнання потенційно забрудненою вибухонебезпечними предметами приймається виключно в частині сформованих земельних ділянок, які мають кадастрові номери.

ДПС звертає увагу, що дія норми пп. 69.16 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ у 2022 та 2023 роках поширюється на платників податків, об'єкти та база оподаткування екологічним податком яких визначені пп. 242.1.1 ? 242.1.3 та 242.1.5 ПКУ.

Уточнення податкових зобов'язань з екологічного податку

Платники екоподатку, які до 06.05.2023 у податкових періодах 2022 - 2023 років задекларували зобов'язання за об'єкти оподаткування, які розташовані на територіях, включених до Переліку, керуючись п. 50.1 ПКУ, можуть уточнити такі податкові зобов'язання шляхом подання відповідних уточнюючих податкових декларацій.

За період 2023 року податкові зобов'язання уточнюються відповідно до періодів початку та завершення бойових дій або тимчасової окупації на відповідних територіях.

Платники екологічного податку, зареєстровані (взяті на облік) за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення, за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання радіоактивних відходів на земельних ділянках, забруднених вибухонебезпечними предметами, або які були визнані потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами, які до 06.05.2023 задекларували за 2022 та/або 2023 роки податкові зобов'язання, мають право відкоригувати нараховані за ці періоди суми екологічного податку шляхом подання уточнюючих податкових декларацій.

Уточнення податкових зобов'язань здійснюється за періоди, протягом яких ділянки, за місцем розміщення джерела забруднення, були визнані забрудненими або потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами. Визнання територій забрудненими (потенційно забрудненими) вибухонебезпечними предметами підтверджується прийняттям Органом рішення про звільнення від справляння плати за землю за ділянку.

Платники, які у 2022-2023 роках не декларували свої податкові зобов'язання за об'єкти оподаткування, розташовані на територіях з Переліку, мають задекларувати відповідні податкові зобов'язання за їх наявності.

При цьому платники екоподатку, які надаватимуть до контролюючих органів уточнюючі податкові декларації за звітні (податкові) періоди, що припадають на період дії воєнного стану, не нараховують штрафні санкції та пеню (абз. 14 пп. 69.1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини