Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

«Зрівнялівка» в посадових окладах та оплата всім на рівні мінімалки не допускається в умовах війни – Держпраці

Реклама

Розмір зарплати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства - нагадують в Східному міжрегіональному управління Держпраці.

Приписи ст. 96 КЗпП та ст. 6 Закону України «Про оплату праці» передбачають, що систему оплати праці формують на оцінках складності виконуваних робіт і кваліфікації працівників.

Тому порушенням законодавства про працю розцінюють встановлення основної і додаткової зарплати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат таким чином, аби їх загальна сума всім без виключення працівникам (незалежно від займаних посад, складності та умов виконуваної роботи, їх професійно-ділових якостей) нараховувалася у розмірі мінімальної зарплати.

Конкретні розміри тарифних ставок (окладів), відрядних розцінок, посадових окладів, а також надбавок, доплат, премій і винагород) роботодавець зобов'язаний погодити профспілкою, а у разі її відсутності - з іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом.

До того ж ЗаконУкраїни «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX не містить положень і норм, що надавали б роботодавцю право не враховувати складність та умов виконуваної роботи, професійно-ділові якості працівників при встановленні зарплати. Також він не вносить зміни і не призупиняє дію ст. 6, 15 Закону України «Про оплату праці», ст. ст. 96, 97 КЗпП.

Додатково ознайомтеся із публікаціями:

- Оклад директора та робітника в мінімальному розмірі - буде штраф від Держпраці;

- У директорів різних напрямів підприємства оклади нижчі, ніж у працівників: чи можуть за це оштрафувати.

Читайте усі бухгалтерські видання LIGA ZAKON на платформі LIGA360. Менше часу на пошук - більше інформації та аналітики. Обирай вигідний тариф за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини