Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банки й обмінники відмовляються приймати зношені купюри – реакція НБУ та Гетманцева

8 червня 2023, 09:15
6960
1
Автор:
Реклама

Голова парламентського податкового комітету Данило Гетманцев різко відреагував на випадки відмов з боку фінустанов приймати зношені купюри: «Хотів би принагідно звернутися до валютних обмінників, в т.ч. банків. Друзі, розумію, можливо у пошуку додаткової маржинальності, ви трошки забулися і забули, що в країні війна. Саме тому напевно вирішили запровадити додаткову комісію за обмін «зношених» купюр, серед яких зношеними вважаються навіть пом?яті або з малесенькими цяточками у куточку. Оця цяточка може вам надто дорого коштувати. Якщо точніше - ліцензію. Нацбанк вже займається цією проблемою. А громадян прошу повідомляти мені у телеграм канал про факти безпідставної відмови від обміну валют та/або вимагання обмінниками додаткових комісій».

Варто відзначити, що останнім часом в інтернет-ЗМІ почастішали згадки про випадки відмов з боку банків та обмінників приймати купюри іноземної валюти з потертостями чи незначними позначками. Деколи фінустанови навіть пропонують клієнтам здавати купюри з незначною потертістю та надписами з дисконтом у 10-15%. «Главком» звернувся до Національного банку України, аби з'ясувати, чи видавав регулятор нове розпорядження щодо посилення вимог прийому готівкової валюти, чи це є самодіяльністю обмінників та банків. У НБУ відповіли, що нормативна база щодо порядку обміну банками та небанківськими фінансовими установами банкнот у іноземній валюті останнім часом не змінювалася.

Водночас в Нацбанку нагадали, що рішення про ступінь зношеності, а також про відповідність банкнот іноземної валюти встановленим банком-емітентом зразкам та описам ухвалює працівник каси банку або небанківської установи, що проводить валютно-обмінні операції. Банкноти іноземних держав, які в процесі обігу значно зносились або мають значні пошкодження, відповідно до Інструкції №103, приймаються у касах банків, небанківських фінансових установ на інкасо на умовах, що визначаються банком разом із банком-кореспондентом. Прийняті на інкасо банкноти надсилаються до іноземного банку-кореспондента для здійснення їх обміну. Стан банкнот, які банки або небанківські фінансові установи приймають на інкасо від фізичних осіб, визначається згідно з вимогами пункту 170 Інструкції №103.

Згідно з указаною нормою фінансові установи приймають на інкасо від фізичних осіб (резидентів і нерезидентів) та юридичних осіб - резидентів і представництв юридичних осіб - нерезидентів (на умовах, що визначаються банком разом із банком-кореспондентом):

1) банкноти іноземних держав, які набули під час обігу ознаки зношення, що не відповідають вимогам додатка до Положення №1;

2) банкноти іноземних держав, які набули під час обігу одну або кілька ознак значного зношення/пошкодження:

- розірвані (розрізані) на частини;

- із пошкодженими елементами дизайну та захисту (видалені цифрові чи текстові позначення номіналу, зображення портрета, оптично-змінні елементи захисту, захисні стрічки);

- зі зміненим первісним кольором паперу та/або зображень;

- із локальними забрудненнями (плямами), уключаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких перевищує половину площі банкноти;

- із загальними забрудненнями, уключаючи ті, що спричиняють люмінесценцію паперу в ультрафіолетових променях;

- обпалені, пропалені, трухлі (пошкоджені внаслідок тривалої дії вологи, різних рідин, хімікатів або з ознаками гниття);

- мають явні друкарські недоліки;

3) банкноти, які вилучені іноземною державою з обігу після дати, оголошеної банком-емітентом відповідної валюти (за наявності згоди банку-кореспондента відповідної держави на обмін цих банкнот).

Отримай доступ до найповнішої інформаційної бази для бухгалтера прямо сьогодні! Понад 1,7 млн нормативно-правових актів й аналітики, форми та бланки для бухгалтерського обліку. Дізнайся ще більше переваг за посиланням.

Додаток до Положення №1 називає такі ознаки зношення банкнот іноземної валюти, які приймаються банками, небанківськими установами та операторами поштового зв'язку, пунктами обміну валюти на території України:

1) локальні потертості (часткова втрата фарби на зображеннях) та/або втрата папером жорсткості;

2) відбитки штампів/печаток, написи, уключаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких не перевищує 200 кв. мм;

3) плями, загальна кількість яких не перевищує трьох штук діаметром до 5 мм кожна;

4) надриви або надрізи, загальна кількість яких не перевищує трьох штук довжиною до 3 мм кожний;

5) отвори та проколи, загальна кількість яких не перевищує чотирьох штук діаметром не більше 1 мм кожний.

Хочете захистити бізнес від ризиків та підвищити ефективність? Придбайте рішення LIGA360 для 10 фахівців за ціною 3! Захист від бізнес-ризиків, потужності AI для ухвалення рішень, зручні інструменти для керівника, юриста, бухгалтера, HR. Замовте на акційних умовах прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини