Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із з 8 червня діє Закон про зміни щодо нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на землю

9 червня 2023, 13:25
3012
0
Автор:
Реклама

Ми вже розповідали про прийняття парламентом Закону щодо вдосконалення правового регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки. Закон №3065 був офіційно опублікований 7 червня, тож він набирає чинності 8 червня.

У Нотаріальній палаті акцентують, що Закон №3065 вносить зміни, зокрема, до:

- Земельного кодексу України;

- Закону «Про іпотеку»;

- Закону «Про оренду землі»;

- Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»;

- Закону «Про оренду державного та комунального майна».

Так, частина друга статті 130 ЗКУ доповнена новим абзацом, відповідно до якого для визначення загальної площі земельних ділянок с/г призначення у власності громадянина України площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що належать на праві спільної сумісної власності подружжю, враховується у загальній площі земельних ділянок лише того з подружжя (колишнього подружжя), за яким зареєстровано право власності.

Частина четверта статті 130 ЗКУ доповнена абзацами згідно із якими перевірки відповідності набувача або власника земельної ділянки с/г призначення вимогам, визначеним цією статтею, у визначеному Кабміном порядку, не здійснюється при набутті у власність земельних ділянок с/г призначення площею:

- для ведення садівництва - не більше 0,25 гектара;

- для ведення ОСГ, розташованих у межах населених пунктів, - не більше 2 гектарів.

Читай усі бухгалтерські видання LIGA ZAKON на платформі LIGA360. Менше часу на пошук - більше інформації та аналітики. Обирай вигідний тариф за посиланням.

При набутті у власність земельної ділянки с/г призначення без здійснення перевірки набувач до вчинення правочину про перехід права власності подає нотаріусу, який посвідчує відповідний правочин, або нотаріусу, який його заміщує, заяву про дотримання вимог цієї статті, справжність підпису на якій засвідчується нотаріально.

Суттєві зміни внесено до статті 130-1 ЗКУ, яка регулює переважне право купівлі земельної ділянки с/г призначення.

Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини