Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як відкликати з відпустки працівника для відвернення наслідків російського теракту на Каховській ГЕС

13 червня 2023, 11:55
202
0
Автор:
Реклама

У ніч на вівторок, 6 червня, окупаційні війська російської федерації підірвали Каховську ГЕС, яку контролюють понад рік. За оцінками спеціалістів, це найбільша техногенна катастрофа з часів Чорнобиля. Як відкликати з відпустки працівника для відвернення наслідків затоплення майна підприємства внаслідок прориву Каховської ГЕС? Відповідь надала адвокат Вікторія Поліщук.

Отже, для відкликання працівника з відпустки, роботодавцю потрібно дотримуватися декількох важливих умов:

- відкликання допускається тільки із щорічної відпустки. Не передбачено відкликання із соціальних відпусток, відпусток без збереження заробітної плати, творчих та навчальних відпусток, із відпустки для участі у змаганнях;

- працівник надав згоду на своє відкликання від відпустки;

- відкликання можливе у виключних випадках: виробнича аварія та усунення її наслідків, стихійне лихо та усунення його наслідків, запобігання нещасним випадкам, недопущення простою, відвернення псування чи загибелі майна підприємства;

- основна безперервна частина відпустки (до відкликання чи після нього) становить не менше 14 календарних днів;

- якщо невикористану частину відпустки не буде надано працівникові після закінчення дії причин, з яких його було відкликано з відпустки, цю частину за згодою сторін буде перенесено на інший період.

Документальне оформлення відкликання з відпустки наступне:

- отримання письмової згоди працівника на переривання щорічної відпустки;

- підготовка доповідної або службової записки на ім'я роботодавця від безпосереднього керівника працівника;

- оформлення наказу про відкликання працівника з відпустки, де зазначають дату, коли працівник має стати до роботи; кількість невикористаних днів щорічної відпустки; термін надання невикористаних днів щорічної відпустки.

Невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

У разі відкликання працівника з відпустки його працю оплачують з урахуванням тієї суми, що була нарахована як оплата невикористаної частини відпустки.

LIGA360 має відповіді на будь-яке питання бухгалтера. Понад 1200 алгоритмів дій, особисті консультації експертів, новини й аналітика з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини