Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як штрафуватимуть працівників банків і обмінників за відмову міняти валюту — законопроект

23 червня 2023, 17:10
917
0
Автор:
Реклама

Останнім часом чимало банків та фінансових установ відмовляє громадянам у здійсненні готівкових валютних операцій або створює штучні перепони під час операцій з купівлі/продажу іноземної валюти, під приводом «зношеності» банкнот. Ми вже писали про негативну реакцію на це з боку очільника податкового комітету парламенту Д. Гетманцева, наступні роз'яснення НБУ і ось, буквально напередодні, з'явилися зміни у відповідному законодавстві з жорсткою позицією Нацбанку, який схильний розцінювати ігрища банків та обмінників навколо «старих» валютних купюр як шахрайство. І ось за справу взялися народні обранці.

Отримай доступ до найповнішої інформаційної бази для бухгалтера прямо сьогодні! Понад 1,7 млн нормативно-правових актів й аналітики, форми та бланки для бухгалтерського обліку. Дізнайся ще більше переваг за посиланням.

Група аж з 52 народних депутатів зареєструвала проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо адміністративної відповідальності за незаконні відмову або обмеження у здійсненні готівкових валютних операцій (№9404 від 20.06.2023 р.).

Метою законопроєкту є запровадження адміністративної відповідальності посадових осіб уповноважених установ (банки, небанківські фінансові установи та оператори поштового зв'язку, які отримали ліцензію Національного банку України) за порушення порядку здійснення валютних операцій, а саме за незаконну відмову або встановлення незаконних обмежень у здійсненні операцій з купівлі у фізичних осіб готівкової іноземної валюти.

Пропонується у КпАП передбачити, що незаконна відмова або встановлення незаконних обмежень посадовими особами уповноважених установ у здійсненні операцій з купівлі у фізичних осіб готівкової іноземної валюти, тягне за собою накладення штрафу від 8500 до 17000 грн. Інші порушення порядку здійснення валютних операцій потягне за собою накладення штрафу на посадових осіб юридичних осіб (крім уповноважених установ), громадян - суб'єктів підприємницької діяльності від 17000 до 51000 грн.

Хочете захистити бізнес від ризиків та підвищити ефективність? Придбайте рішення LIGA360 для 10 фахівців за ціною 3! Захист від бізнес-ризиків, потужності AI для ухвалення рішень, зручні інструменти для керівника, юриста, бухгалтера, HR. Замовте на акційних умовах прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини