Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнесу пояснили правила уточнення із податку на прибуток через наявні пільги на територіях бойових дій

Реклама

Платникам податку на прибуток пояснили, як відображати в податковому обліку суми зменшення податкових зобов'язань з екологічного податку, плати за землю та податку на нерухомість у зв'язку прийняттям Закону № 3050 (чинний із 06.05.2023 року). Роз'яснення розмістило Головне управління ДПС у Дніпропетровській області.

Податківці відмічають, що ПКУ не передбачено коригування фінрезультату до оподаткування на суму витрат зі сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухомість. Такі витрати відображають при формуванні фінарезультату до оподаткування згідно з правилами бухобліку.

Тож, платник податку на прибуток, якого звільнено від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухомість згідно зі податковими змінами, внесеними Законом № 3050, перераховує (зменшує) понесені витрати з їх сплати за 2022 рік і відкориговує (збільшує) фінрезультат до оподаткування на суму зайво визнаних витрат згідно з правилами бухобліку та повинен:

- подати уточнену фінансову звітність за 2022 рік разом з уточнюючою податковою декларацією з податку на прибуток підприємств за цей рік із зазначенням у доповненні до неї пояснення щодо сутності внесених змін у разі коригування зайво визнаних витрат шляхом збільшення фінрезультату до оподаткування у звіті про фінансові результати за 2022 рік

або

- відобразити відкоригований (збільшений) фінансовий результат у податковій декларації з податку на прибуток підприємств за півріччя 2023 року (у разі використання платником квартального звітного періоду з податку на прибуток підприємств у 2023 році) або у такій декларації за 2023 рік (у разі використання платником річного звітного періоду з податку на прибуток підприємств у 2023 році) у разі коригування зайво визнаних витрат шляхом збільшення фінрезультату до оподаткування у звіті про фінансові результати за звітні періоди 2023 року.

При цьому відповідно до п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ у разі самостійного виправлення платником податків помилок, що призвели до заниження податкового зобов'язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану (в тому числі і за звітний період 2022 рік), такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені.

Також читайте по цій темі важливі новини:

- Сплата МПЗ в умовах війни: ДПС надала додаткові пояснення;

- Як діятиме звільнення з плати за землю із Переліку територій Мінреінтеграції: ДПС назвала умови;

- ДПС пояснила нові правила для пільг на нерухомість відповідно до Переліку територій Мінреінтеграції;

- Уточнення податкових зобов'язань з екоподатку: роз'яснення ДПС.

LIGA360 має відповіді на будь-яке питання бухгалтера. Понад 1200 алгоритмів дій, особисті консультації експертів, новини й аналітика з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини