Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чому лише фіскальних чеків АЗС недостатньо для підтвердження витрати пального

Реклама

Фіскальні чеки на придбання палива хоча й не містять реквізитів власника, однак вони є належними документами, що підтверджують витрати - вказує колегія суддів в постанові Верховного Суду у складі Касаційного адмінсуду від 05.05.2023 р. у справі № 140/6945/20.

Водночас самі по собі фіскальні чеки не можуть вважатися беззаперечним доказом підтвердження придбання та використання позивачем дизельного палива у господарській діяльності, оскільки лише доводять факт придбання такого палива, а не його використання.

Вказані документи, за відсутності інших доказів, підтверджують понесені позивачем витрати щодо придбання дизельного палива у відповідних обсягах та періодах, однак не доводять понесення витрат щодо їх придбання з метою використання у господарській діяльності позивача у перевіряємому періоді.

Тож, із долучених до матеріалів справи первинних документів (фіскальних чеків) суди першої та апеляційної інстанцій зробили передчасний висновок, що вказані документи можуть вважатися належними доказами підтвердження придбання та використання позивачем дизельного палива у своїй господарській діяльності.

При цьому колегія суддів вважає за необхідне зазначити, що відповідно до правової позиції Верховного Суду, викладеної в постанові від 18.09.2019 року по справі № 814/200/16, фіскальні чеки є належними документами, які підтверджують укладання договору купівлі-продажу у формі публічної оферти, факт придбання палива, а відповідно і понесені витрати. Крім того, законодавство не визначає обов'язок господарюючого суб'єкту придбавати товарно-матеріальні цінності виключно на підставі письмових договорів купівлі-продажу, суб'єкт господарювання може скористатись і договором публічної оферти, зокрема купівлі-продажу паливно-мастильних матеріалів на автозаправних станціях.

Спробуйте VERDICTUM в LIGA360. Аналізуйте тексти судових рішень, формуйте аргументи. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини