Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Скоро обов’язкова подача декларацій буде відновлена – подати треба буде і за 2021, і за 2022 рік

6 липня 2023, 15:50
1704
0
Автор:
Реклама

«Вже скоро обов'язкова подача декларацій буде відновлена. Цього вимагають українці та наші міжнародні партнери. Подати декларації треба буде і за 2021, і за 2022 рік. Тому радимо декларуватися зараз та не наробити помилок. Попри війну є можливість подати декларації до Реєстру й навіть перевірити відомості, зазначені у минулорічній декларації, завдяки функції «Дані для декларації», - заявив Голова НАЗК Олександр Новіков.

Він нагадав, що одночасно будуть відновлені й перевірки декларацій: «Звертаємо увагу, що декларації високопосадовців, які будуть подані до Реєстру останніми, НАЗК перевірятиме в першу чергу. Українці бачать, що деякі декларанти під час війни отримують величезні статки. Ми опрацьовуємо таку інформацію у рамках моніторингу способу життя, але за наявності обов'язкового декларування та відновлення перевірок декларацій ці заходи здійснювались би швидше та ефективніше».

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну подання декларацій поки що добровільне. Проте Україна взяла на себе зобов'язання відновити обов'язкове декларування та повноваження НАЗК з перевірки декларацій. Меморандум з МВФ передбачає, що відповідний закон має бути ухвалено до кінця липня 2023 року.

Про те, що Україна має відновити систему електронного декларування, 22 червня заявив представник Єврокомісії під час оприлюднення проміжної оцінки України щодо виконання умов для початку переговорів про вступ до ЄС. Про підтримку негайного відновлення електронного декларування також неодноразово заявляли представники МВФ, G7, GRECO, Світового банку, Єврокомісії та інші міжнародні інституції.

Тож НАЗК сподівається на якнайшвидше ухвалення законопроекту №8071 про відновлення обов'язкового декларування, який понад 9 місяців тому був зареєстрований у парламенті.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й військового обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини