Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мобілізація працівників підприємств, три види повісток і військовий квиток постійно при собі – пояснення облвоєнкома

10 липня 2023, 10:05
4829
0
Автор:
Реклама

Про діяльність територіальних центрів комплектування, про відстрочки від мобілізації, про зарплати військових, про «облави» й вручення повісток розповів керівник Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олександр Тіщенко.

«Прихід до ТЦК - це не автоматична відправка до війська. Потрібно розуміти, що це ціла низка процедур, а також медичний огляд. І ті, хто мають законні підстави, по стану здоров'я або інших причин не бути мобілізованими, точно не потраплять до армії.

Буває, що вручають людині повістку на вулиці, вона приходить до ТЦК, а виявляється у неї троє дітей чи інвалідність. Питаєш, то чого ж не прийшли та не поновили дані, а у відповідь: «Я боюся». Інвалідність, як і сімейні обставини, - це точно повне право на відстрочку», - сказав О. Тіщенко.

Він зауважив: «Що стосується підприємств... Побутують думки, що вони зупиняться, якщо мобілізують штатних працівників. Потрібно зрозуміти, якщо наших військових не буде достатньо для оборони, то завтра на ці підприємства, прийдуть господарями буряти та кадирівці. Чи буде цим працівникам тоді важлива доля їх підприємств?».

На питання про види повістки керівник ТЦК пояснив: «Чоловіка можуть повісткою запросити для уточнення даних. До речі, згідно з чинним законодавством кожен військовозобов'язаний обов'язково мусить повідомляти ТЦК оновлену інформацію про склад сім'ї, стан здоров'я, зміну місця праці тощо. І якби чоловіки це робили завчасно і регулярно, то б однозначно порядку було більше в їх облікових справах і ніхто не смикав би людей надаремно. Є ще повістка на проходження військово-лікарської комісії, після якої людина отримує висновок ВЛК про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби. Мобілізаційне розпорядження, або т.зв. бойова повістка, вручається військовозобов'язаному після проходження медкомісії, якщо його визнано придатним до проходження військової служби».

Також посадовець пояснив, що вручення «бойової повістки» не означає, що людину відразу в зону бойових дій відправляють. Так, коли медкомісія визнала придатним до служби, то якщо така особа служила - її скеровують до пункту постійної дислокації військової частини. Там упродовж 3-4 тижнів проходить бойове злагодження. Натомість усіх, хто не служили, скеровують до навчальних центрів.

Нагадаємо, що ухвалений нещодавно Закон заборонив допускати до участі у бойових діях військовослужбовців з числа призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які не пройшли курс базової загальновійськової підготовки або не мають бойового досвіду.

Також Олександр Тіщенко пояснив, що громадяни вправі вимагати документи в осіб, які вручають повістки, оскільки вручати їх мають право лише відповідні уповноважені особи. Своєю чергою, під час військового стану кожен громадянин незалежно від віку і статі повинен мати при собі документ, який би міг ідентифікувати його особу. Чоловіки віком від 18 до 60 років також повинні мати при собі військово-обліковий документ.

На питання, в який термін мають стати на облік внутрішньо переміщені особи, керівник ТЦК пояснив, що взяття громадян, які прибули з тимчасово окупованих територій України, на персонально-первинний та персональний військовий облік здійснюється після взяття таких осіб на облік ВПО та на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. У випадку Львівської області відповідно до наказу начальника військової адміністрації на це є три дні.

Олександр Тіщенко підкреслив, що у воєнний час виїзд призовників і військовозобов'язаних з місця проживання без дозволу районного (міського) військового комісаріату забороняється.

Брак інформації є ризикованим для бізнесу. Щоб уникнути цього, скористайтеся Business Help від LIGA360. Надайте вашим співробітникам - керівникам, юристам, бухгалтерам, HR - усю потрібну інформацію для ухвалення рішень. Тільки зараз на акційних умовах.

Читайте також:

- Працівник повернувся з військової служби: як надати відпустку або виплатити компенсацію;

- Компенсація за відпустку мобілізованому працівнику.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини