Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін затвердив порядок перевірок бухгалтерів, аудиторів, нотаріусів та адвокатів щодо здійснення ними фінмоніторингу

10 липня 2023, 11:45
1444
0
Автор:
Реклама

Ми вже повідомляли, що уряд затвердив Порядок щодо перевірок суб'єктів первинного фінансового моніторингу, нагляд за якими здійснює Мінфін, Мін'юст чи Мінцифра. І ось, оприлюднено текст постанови КМУ від 16.06.2023 р. № 662. Більше того - вона набула чинності 4 липня.

Повна назва нового акта - Порядок здійснення нагляду у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення за діяльністю суб'єктів первинного фінансового моніторингу, державне регулювання та нагляд за діяльністю яких здійснюють Міністерство фінансів, Міністерство юстиції, Міністерство цифрової трансформації. Саме колом відповідних суб'єктів нас Порядок №662 і цікавить.

Отже, йдеться про таких суб'єктів первинного фінансового моніторингу (далі - суб'єкти ПФМ), яких контролює Мінфін:

- суб'єктів аудиторської діяльності;

- бухгалтерів;

- суб'єктів господарювання, що надають послуги з бухгалтерського обліку;

- суб'єктів господарювання, що здійснюють консультування з питань оподаткування;

- суб'єктів господарювання, що надають посередницькі та/або консультаційні послуги під час здійснення операцій з нерухомим майном;

- суб'єктів господарювання, які здійснюють торгівлю за готівку дорогоцінними металами і дорогоцінним камінням та виробами з них;

- суб'єктів господарювання, які проводять лотереї та/або азартні ігри;

- суб'єктів господарювання, які провадять торговельну діяльність культурними цінностями та/або надають посередницькі послуги в такій діяльності.

До підприємства прийшли контролюючі органи? Знайте, як захистити бізнес правовим шляхом з ІТ-платформою LIGA360. Подробиці за посиланням.

Щодо суб'єктів ПФМ, за якими наглядає Мін'юст, то йдеться про діяльність адвокатських бюро, адвокатських об'єднань та адвокатів, які провадять адвокатську діяльність індивідуально; нотаріусів; суб'єктів господарювання, що надають юридичні послуги; осіб, які надають послуги із утворення, забезпечення діяльності або управління юридичними особами.

Ну і під дію Порядку №662 підпадають контрольовані Мінцифрою постачальники послуг, пов'язаних із обігом віртуальних активів.

Мінфін, Мін'юст (а також за його дорученням територіальні органи Мін'юсту), Мінцифри мають право проводити планові/позапланові перевірки, зокрема виїзні/безвиїзні.

Більше деталей - у нашій публікації «Хто, коли й як перевіряє бухгалтерів та аудиторів на предмет здійснення ними фінмоніторингу».

LIGA360 має відповіді на будь-яке питання бухгалтера. Понад 1200 алгоритмів дій, особисті консультації експертів, новини й аналітика з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини