Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перевірки Держпраці повернулися: кого перевіряють першочергово

Реклама

В Федерації профспілок відмітили, що державний нагляд (контроль) з боку Держпраці повертається. Тож вказали, які підстави для перевірки.

І хоча постановою КМУ від 13.03.2022 р. № 303 припинені планові та позапланові перевірки на період воєнного стану, та все ж передбачено, що за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров'я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави може бути дозволено позапланові перевірки на підставі рішень ЦОВВ, що забезпечують формування державної політики у відповідних сферах

В червні 2023 року Мінекономіки у встановленому порядку відповідним наказом дозволило Держпраці на період воєнного стану проводити позапланові перевірки у сфері охорони праці, гігієни праці, а також з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю з підстав, визначених абз. 5, 8 та 9 ч. 1 ст. 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Отже, підстави для позапланових перевірок:

- звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров'ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності);

- доручення Прем'єр-міністра України про перевірку суб'єктів господарювання у відповідній сфері у зв'язку з виявленими системними порушеннями та/або настанням події, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров'я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави;

- настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання, що було пов'язано з діяльністю суб'єкта господарювання.

Відповідно до доручення Прем'єр-міністра України від травня 2023 року Держпраці зобов'язана протягом травня - грудня цього року забезпечити позапланові перевірки за додержанням законодавства про працю в частині дотримання строків та першочерговості виплати заробітної плати на підприємствах, в установах, організаціях та у ФОП щодо яких наявна інформація про порушення строків виплати заробітної плати більш як за один місяць.

Усі потрібні документи - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини