Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Антикорупційне е-декларування повертається: законопроект прийнято за основу

Реклама

До Ради надійшов законопроект № 9534 від 26.07.2023 року, яким визначать порядок подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану. І вже 27.07.2023 року його прийняли за основу.

По-перше, документ повинен спростити подання декларацій, зокрема:

- надати суб'єктам декларування доступу до відомостей про них та членів їх сімей з інформаційно-комунікаційних і довідкових систем, реєстрів, банків даних;

- удосконалити декларування об'єктів, що перебувають у володінні або користуванні особи;

- удосконалити порядок і збільшення строків декларування суттєвих змін у майновому стані.

По-друге, особи, які у 2022 - 2023 роках не подали антикорупційну е-декларацію, будуть подавати такі декларації (у разі їх неподання) не пізніше 90 календарних днів з дня набрання чинності цим Законом.

По-третє, суб'єкти декларування, які виконують завдання в інтересах національної безпеки і оборони України, беруть безпосередню участь у веденні воєнних (бойових) дій та отримують додаткову винагороду, призначену для військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, поліцейських на період дії воєнного стану, або перебувають на тимчасово окупованих територіях, подають відповідну декларацію у такі строки:

- протягом 90 днів з дня визначення дати завершення бойових дій для території активних бойових дій чи дня визначення дати завершення тимчасової окупації для тимчасово окупованих територій, на яких особа перебуває;

- протягом 90 днів з дня повернення до пункту постійної дислокації чи місця постійної роботи;

- протягом 90 днів з дня припинення повноважень (звільнення з посади, служби) чи переведення особи на посади, які не передбачають безпосередньої участі у бойових діях, виконанні бойових (спеціальних) завдань, посиленні охорони державного кордону, проведенні розвідувальних заходів, контррозвідувальних операцій, оперативно-розшукової діяльності;

- протягом 90 днів з дня припинення або скасування воєнного стану.

По-четверте, будуть визначені особливості спеціальної перевірки у період дії воєнного стану, визначити випадки, коли такі перевірки не проводяться, врегулювати питання подальшого перебування осіб, призначених під час дії воєнного стану, у разі не проходження ними таких перевірок.

Також, як пояснює нардеп Я.Железняк, на період до припинення або скасування воєнного стану, у Єдиному державному реєстрі декларацій у відкритому доступі будуть відображатись декларації.

Проте у публічному доступі не буде:

- реєстраційного номера облікової картки платника податків або номера паспорта громадянина України

- місця проживання;

- дати народження фізичних осіб;

- місцезнаходження об'єктів, які наводяться в декларації;

- номера рахунку в банківській чи іншій фінансовій установі;

- відомості про населені пункти, де розташовані об'єкти, які зазначаються у декларації, або де розташоване місце фактичного проживання, зареєстроване місце проживання;

- ПІБ всіх інших осіб зазначених у декларації (крім суб'єкта декларування).

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й військового обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини