Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли роботодавець може відмовити у наданні працівнику відпустки протягом двох років підряд – Держпраці

28 липня 2023, 17:28
1545
0
Автор:
Реклама

Чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки працівнику критичної інфраструктури протягом двох років підряд? Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці відповідає: так, роботодавець може відмовити у наданні працівнику відпустки протягом двох років підряд, але у випадках, коли працівник працює на об`єкті критичної інфраструктури.

Умовами ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачено, що у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв'язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури.

LIGA ZAKON вітає бухгалтерів та аудиторів з професійним святом. Цього місяця при покупці рішень LIGA360 ми даруємо приємні бонуси. Деталі за посиланням.

Перелік об`єктів, що належать до критичної інфраструктури, визначені Законом України «Про критичну інфраструктуру».

Відповідно до ст. 79 КЗпП черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються роботодавцем. Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і роботодавцем, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніше як за два тижні до встановленого графіком терміну.

У разі перенесення щорічної відпустки новий термін її надання встановлюється за згодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом (ст. 80 КЗпП). Таким чином, роботодавець може відмовити працівнику у наданні щорічної відпустки поза строками, визначеними графіком відпусток.

Роботодавець не може відмовити працівникам, які не залучені до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури, у наданні відпусток, надання яких здійснюється в обов'язковому порядку (щорічні відпустки у встановлені графіком строки, навчальні, творчі, для участі у змаганнях, працівникам, які мають дітей тощо).

Читайте також статті:

  • «Відпускні в зарплатній звітності: практичні ситуації»;

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й військового обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини