Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна додаткову відпустку учасникам бойових дій поділити на частини – Держпраці

Реклама

Учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності, особи з інвалідністю внаслідок війни можуть скористатись додатковою відпусткою зі збереженням зарплати тривалістю 14 календарних днів на рік, що передбачає ст. 772 КЗпП та ст. 162 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР.

Для її отримання роботодавцю подають посвідчення інваліда війни або учасника бойових дій із відповідною заявою.

Проте додаткова відпустка окремим категоріям ветеранів війни не належить до щорічних відпусток, а є пільгою, гарантованою державою (ст. 12 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”).

Тому на неї не поширюються норми, передбачені для щорічних відпусток, у тому числі щодо поділу на частини, перенесення на інший період, виплати грошової компенсації під час звільнення.

Відпустку учасникам бойових дій надають незалежно від відпрацьованого в році часу один раз упродовж календарного року. І право на таку додаткову відпустку повної тривалості не залежить від відпрацьованого часу в такому календарному році.

Тож, відпрацювавши один робочий день у поточному календарному році, працівник матиме право на таку відпустку повної тривалості - 14 календарних днів

Її надають понад щорічні основну та додаткову відпустки. Таку відпустку працівник повинен використати протягом календарного року. Якщо працівник не реалізував своє право на таку відпустку в поточному році, перенесення її на наступний не допускається.

Водночас треба зважати, що п. 2 ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136 вказує, що у період воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв'язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури.

Джерело: повідомлення Південно-Східного міжрегіонального управління Держпраці.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й військового обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини