Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Через неузгоджений із МВФ Закон №3219 повернуться більш жорсткі податкові перевірки

25 серпня 2023, 12:30
989
0
Автор:
Реклама

Ухвалений нещодавно Закон №3219, який змінив ПКУ та Закон про РРО, повернувши з певними винятками оподаткування, що діяло до повномасштабного російського вторгнення, не відповідає вимогам МВФ. Цей фонд, від якого значною мірою залежить теперішнє фінансування українського бюджету, мав дещо інше бачення законопроекту №8401, передусім - в питанні відновлення податкових перевірок. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Читайте всю бухгалтерську аналітику на єдиній платформі LIGA360. Отримайте доступ до видань Інтербух, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, Вісник МСФЗ. А ще налаштуйте стрічку новин з найпопулярніших онлайн-ресурсів. Придбайте прямо сьогодні.

«Отримав інформацію з трьох джерел - у нас проблема з №8401 та меморандумом з МВФ. Якщо коротко: там НЕ зараховують виконання структурного маяка, так як в останній момент була зміна редакції тексту закону, яку ніхто не погодив з МВФ. В частині обмеження перевірок», - каже нардеп.

«Якщо коротко, то нагадаю ситуацію: був текст №8401 до другого читання, де був нормальний текст (перевірки поверталися по факту тільки для найбільших суб'єктів). Але потім була зустріч у Раді: Прем'єр, керівництво Ради, Міністр фінансів, заступник ОП та представники всіх фракцій. І там в останню мить Ростислав Шурма [заступник Керівника Офісу Президента - Ред.] запропонував виключити частину редакції по перевіркам. Я тоді одразу всіх попередив, що це дуже погана ідея. Прем'єр та Міністр фінансів теж одразу сказали про ризики, що закінчиться це тим, що нам:

А) не зарахують виконання маяку

Б) після такого «кидка» МВФ значно більше уваги приділить пункту про перевірки, і в наступних умовах це буде вже реальне повернення і навіть посилення, а не номінальне (як передбачав спочатку текст 8401)», - розповів Ярослав Железняк.

Прогнози у народного обранця наступні:

«По-перше, цей пункт стає проблемою для взаємодії з МВФ: мало того, що дедлайн пропустили, але ще і кинули.

По-друге, думаю зараз реально МВФ дуже ретельно буде слідкувати за поверненням перевірок. Тобто креативно вже обійти не вийде. І ось тепер це буде реально ризик для бізнесу.

Третє, враховуючи, що вже кінець серпня, а по цьому ніхто ще пальцем не поворухнув, то буде далі, як завжди: в останню мить кинуть найгірший текст, написаний на коліні, і «голосуй - або смерть»»

Бухгалтер знає всі відповіді - з LIGA360. Спробуй інформаційно-аналітичну платформу для пошуку робочих відповідей, актуальних експертних матеріалів та законодавчих новацій. Спробуй всі переваги прямо зараз, замовивши тестовий доступ.

Читайте також:

- Документальні позапланові перевірки з 1 серпня 2023 року: підстави, умови, обмеження

- Податкові перевірки з 1 серпня 2023 року: що змінюється за Законом №3219

- Закон № 3219 змінив підстави для проведення перевірок податковими органами - ДПС

- Планові перевірки на 2023 рік: план-графік від ДПС

- Закон №3219 вимагає безпечні умови для фактичних перевірок платників - що це означає

- Чи діє мораторій на перевірки щодо ЄСВ із 1 серпня - ДПС

- Повернення штрафів за торгівлю без РРО та перевірка усіх підприємств до кінця року - Гетманцев

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини