Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи діє мораторій на перевірки щодо ЄСВ із 1 серпня – ДПС

14 серпня 2023, 14:00
1077
0
Автор:
Реклама

У Головному управлінні ДПС у Закарпатській області інформують, чи передбачено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану в Україні.

Як відомо, 01.08.2023 р. набрав чинності Закон №3219, яким, зокрема, внесені зміни до п. 9 прим. 23 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ та доповнено новим пп. 69.35 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

Так, відповідно до абзацу першого п. 9 прим. 23 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ тимчасово, на період з 01 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, установлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ (крім перевірок, пов'язаних з припиненням юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, та/або таких, що проводяться на звернення платника єдиного внеску, та/або таких, що передбачені підпунктами 1 - 3 пп. 69.35 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ).

Згідно з пп. 69.35 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, тимчасово, на період з 01 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України до плану-графіка проведення документальних планових перевірок можуть бути включені виключно:

1) платники податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;

2) платники податків, які здійснюють діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);

3) платники податків, які надають фінансові, платіжні послуги.

Відповідно до абзацу другого п. 9 прим. 23 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, що були розпочаті та не завершені до 24 лютого 2022 року, крім перевірок, для яких встановлено мораторій абзацом першим п. 9 прим. 23 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ, поновлюються на невикористаний строк.

Нагадаємо, що ДПС вже оприлюднила план-графік своїх планових перевірок на вересень-грудень 2023 року.

Бухгалтер знає всі відповіді - з LIGA360. Спробуй інформаційно-аналітичну платформу для пошуку робочих відповідей, актуальних експертних матеріалів та законодавчих новацій. Спробуй всі переваги прямо зараз, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини