Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як штрафують ФОПів за незберігання первинки

Реклама

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що відповідно до п. 296.1 ПКУ ФОПи - єдинники першої, другої та третьої груп (крім платників ПДВ) можуть вести облік, тобто помісячно відображати отримані доходи, у довільній формі: в паперовому, електронному вигляді, а також через електронний кабінет.

При цьому такі платники податків не можуть формувати податкову звітність або митні декларації користуючись даними, які не підкріплено підтверджувальними документами, що перелічені у абз. 1 п. 44.1 ПКУ. Тому, підприємцям варто зберігати підтвердні документи не менше, ніж:

- 2555 днів - для документів та інформації, необхідних для здійснення податкового контролю;

- 1825 днів - для первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів;

- 1095 днів - для інших документів, на які не поширюються вимоги пп. 44.3.1 та 44.3.2 ПКУ;

- 1095 днів - для документів, пов'язаних з виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого ведуть податківці, включаючи і дозвільні документи.

Важливо, що строки зберігання документів та інформації стартують з дня подання податкової чи іншої звітності, для складання якої вони використовувались. Строк зберігання документів, на вимогу іншого законодавства, що контролюються органами ДПС, починається з дня здійснення відповідної господарської операції, а для дозвільних документів - з дня завершення строку їх дії.

Також, законотворцями передбачено випадки зупинення відліку строку давності (п. 102.3 ПКУ) та можливість його збільшення (ст. 44 ПКУ) при проведенні процедури оскарження.

Водночас, тимчасово до 01 серпня 2023 року, для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, крім випадків, передбачених пп. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Тож, за незберігання або порушення строків зберігання первинних документів, на основі яких здійснювався облік доходів, до спрощенців першої, другої та третьої груп (які не є платниками ПДВ), застосовують санкції відповідно до п. 121.1 ПКУ.

Тобто, підприємцеві доведеться сплатити в казну штраф в розмірі 1020 грн, а при повторному порушенні протягом року - 2040 грн.

При цьому, за незберігання первинних документів, які підтверджують витрати на придбання товарів/послуг такі штрафи не поширюються.

У той же час, до платників податків, які працювали на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих рф територіях України і не можуть пред'явити первинні документи як виняток із положень ст. 44 ПКУ передбачено спеціальні правила для підтвердження даних ( пп. 69.28 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини