Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як карають за порушення граничного строку розрахунків при імпорті

Реклама

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів становлять 365 календарних днів відповідно до п. 21 розд. ІІ Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, що затверджено постановою НБУ № 5 від 02.01.2019 р. Проте Положення не поширюється на товари/роботи/послуги перелічені у п. 1 постанови НБУ № 67 від 14.05.2019 р.

Керуючись п.7 розд. ІІ Інструкції № 7 за операціями з імпорту товарів банк розпочинає відлік граничних строків розрахунків з дати:

- здійснення платежу, тобто списання коштів з рахунку клієнта;

- здійснення банком платежу на користь нерезидента, тобто списання коштів з рахунку банку, якщо розрахунки проводяться у формі документарного акредитива. Датою здійснення платежу нерезиденту-постачальнику буде дата здійснення банком платежу, якщо оплата зобов'язань резидента здійснюється на підставі кредитного договору і ці кошти не зараховувались на поточний рахунок такого резидента в банку.

Керуючись п. 14 постанови НБУ «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» № 18 від 24.02.2022р. , банк не може завершити здійснення валютного нагляду щодо строків розрахунків з імпорту товарів:

- за операцією з експорту/імпорту товарів на підставі документів про припинення зобов'язань зарахуванням зустрічних однорідних вимог (п. 14 прим. 6 Постанови № 18);

- якщо відбувається повернення імпортеру коштів з рахунку нерезидента, відкритого в банку в Україні (п. 14 прим. 19 Постанови № 18).

При цьому, валютний нагляд термінами розрахунків не передбачений за операціями з імпорту продукції, яка ввозиться в Україну як гуманітарна допомога. Датою завершення валютного нагляду у такому випадку буде дата пропуску гуманітарної допомоги через митницю. Проте, банк все ж має право вимагати додаткові документи, що пов'язані ввезенням гуманітарної допомоги, для здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків.

За окремими операціями з експорту та імпорту товарів граничні строки розрахунків, встановлені НБУ, можуть бути подовжені центральним органом виконавчої влади.

За порушення строків розрахунків ст. 13 Закону № 2473 передбачена пеня - 0,3% від суми неодержаних грошових коштів відповідно до договору за кожен день прострочення у гривні або у іноземній валюті, що перерахована за курсом НБУ у національну. При цьому розмір нарахованої пені не може перевищувати суми неодержаних коштів за договором чи вартість недопоставленого товару.

Слід зауважити, що така відповідальність не поширюється на резидентів - порушників, якщо імпортні операції не можуть бути завершені внаслідок дії постанови КМУ «Про застосування заборони ввезення товарів з Російської Федерації» № 426 від 09.04.2022 р.

У разі порушення граничного строку розрахунків за операціями з імпорту товарів нарахування пені розпочинається з першого дня після закінчення такого строку та здійснюється за кожний день прострочення, включаючи день завершення валютного нагляду відповідно до п. 9 розд. ІІІ Інструкції № 7.

Підприємцям важливо бути впевненими в контрагентах. LIGA360:Підприємець надасть повне досьє компаній та фізосіб з державних реєстрів. Перевіряй потенційних партнерів на наявність у санкційних списках, токсичні зв'язки з рф/рб, відкриті провадження тощо. Замовляй за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини