Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як платити компенсацію за невикористані відпустки звільненому працівнику за новими правилами – Мінекономіки

4 жовтня 2023, 11:55
2158
0
Автор:
Реклама

Мінекономіки у листі від 26.09.2023 р. № 4707-05/51667-09 розбиралося з питанням обчислення середньої зарплати для виплати компенсації за невикористані відпустки. У відомстві зауважили, що обчислення середньої заробітної плати працівникам проводиться відповідно до норм Порядку №100.

Абзацом першим пункту 2 Порядку встановлено, що обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток, надання матеріальної (грошової) допомоги або виплати компенсації за невикористані відпустки проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки, надання матеріальної (грошової) допомоги або виплати компенсації за невикористані відпустки.

Згідно з абзацом другим пункту 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки, на які працівник набув право до 31 грудня 2023 р., проводиться виходячи з виплат, нарахованих у 2023 році.

Тобто середня заробітна плата для виплати компенсації за зазначені вище невикористані відпустки обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи у 2023 році, що передують місяцю виплати компенсації за невикористані відпустки, починаючи з 1 січня 2023 року.

Якщо в розрахунковому періоді у працівника не було заробітної плати, розрахунки проводяться з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу (абз. 3 п. 4 Порядку).

Відповідно до абзацу п'ятого пункту 4 Порядку якщо розрахунок середньої заробітної плати обчислюється виходячи з посадового окладу чи мінімальної заробітної плати, то її нарахування здійснюється шляхом множення посадового окладу чи мінімальної заробітної плати на кількість місяців розрахункового періоду.

З урахуванням зазначеного, у Мінекономіки констатують: у разі звільнення 15.09.2023 р. працівника, у якого не було заробітної плати в розрахунковому періоді, розрахунок середньої заробітної плати для оплати компенсації за невикористані відпустки, на які працівник набув право до 31 грудня 2023 року, здійснюється виходячи з встановленого на час розрахунку посадового окладу в розрахунковому періоді з 01.01.2023 р. по 31.08.2023 р.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Читайте також:

    Залиште коментар
    Увійдіть щоб залишити коментар
    УВІЙТИ
    Підпишіться на розсилку
    Головні новини і аналітика для вас по буднях
    Схожі новини