Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як розрахувати середній заробіток для виплати компенсації відпускних за новими правилами — приклади від Мінекономіки

22 вересня 2023, 16:45
34840
0
Автор:
Реклама

Ми вже повідомляли про зміни, якими постанова КМУ від 08.09.2023 р. №957 відкоригувала положення Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 р. № 100.

Наразі Мінекономіки надало перше роз'яснення щодо застосування на практиці зазначених змін.

З якого періоду слід застосовувати зміни

З цього приводу у Мінекономіки зазначили, що норми постанови №957 слід застосовувати з дня офіційного опублікування даної постанови, а саме з 12.09.2023 року.

Як визначати розрахунковий період при обчисленні середньої зарплати для надання матеріальної допомоги

За оновленими правилами cередній заробіток для надання матеріальної (грошової) допомоги проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання матеріальної (грошової) допомоги.

Коли середня місячна заробітна плата визначена законодавством як розрахункова величина для надання матеріальної (грошової) допомоги, при обчисленні середнього заробітку для її надання розрахунковим періодом будуть 12 календарних місяців, які передують місяцю надання зазначеної допомоги.

Водночас зазначеними нормами Порядку № 100 не передбачено, що розрахункові місяці мають бути повністю відпрацьовані.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Які виплати враховувати при обчисленні середньої зарплати для надання матеріальної допомоги

Зміни, які внесла постанова №957 до п. 4 Порядку № 100, передбачено, що при обчисленні середньої зарплати для виплати матеріальної (грошової) допомоги за останні 12 місяців, враховуються всі суми нарахованої заробітної плати згідно із законодавством та умовами трудового договору, окрім визначених у п. 4 Порядку № 100. При цьому також не враховуються виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника та допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

Тобто середня заробітна плата в розрахунковому періоді працівникам обчислюється на загальних умовах, а саме з виплат, які нараховано за місяці розрахункового періоду.

Водночас абз. 3 п. 3 Порядку № 100 встановлено, що премії (в тому числі за місяць) та інші заохочувальні виплати за підсумками роботи за певний період під час обчислення середньої зарплати враховуються в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця, в якому вони нараховані.

Отже, абз. 3 п. 3 Порядку № 100 розміри премій, які враховуються в розрахунковому періоді при обчисленні середньої зарплати, також мають бути включені до розрахунку середньої зарплати в місяцях розрахункового періоду.

Який механізм обчислення середньої зарплати для виплати матеріальної допомоги

Постанова №957 відкоригувала положення п. 7 Порядку № 100, де йдеться про порядок обчислення середньої зарплати у разі визначення її законодавством як величини для надання матеріальної (грошової) допомоги.

Змінами передбачають, що середньомісячна зарплата для виплати матеріальної (грошової) допомоги обчислюється шляхом множення середньоденної зарплати на середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді.

При цьому середньоденну зарплату обчислюють шляхом ділення зарплати за фактично відпрацьовані протягом 12 місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів.

А середньомісячне число робочих днів розраховують шляхом ділення на 12 сумарного числа робочих днів за останні 12 календарних місяців згідно з графіком роботи підприємства (установи, організації) встановленим з дотриманням вимог законодавства.

Отже, відповідно до Порядку № 100 нарахування виплат для надання матеріальної (грошової) допомоги, що обчислюють із середньої зарплати за останні 12 місяців, що передують місяцю надання зазначеної допомоги, здійснюють шляхом множення середньоденного заробітку на число робочих днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньоденна зарплата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом розрахункового періоду робочі дні на число відпрацьованих робочих днів за цей період.

Водночас зазначеними положеннями Порядку № 100 не передбачено, що розрахункові місяці мають бути повністю відпрацьовані.

Крім того, змінами до п. 7 Порядку № 100 встановлюється порядок обчислення середньої зарплати за 12 місяців виходячи з посадового окладу чи мінзарплати, згідно якого середньоденна зарплата визначається шляхом ділення суми, розрахованої відповідно до абз. 23 п. 4 Порядку № 100, на число робочих днів за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов'язана відповідна виплата, згідно з графіком роботи підприємства (установи, організації).

Також у зазначеному роз'ясненні навели числовий приклад розрахунку середньої заробітної плати за оновленими правилами для виплати матеріальної допомоги.

Як обчислити середню зарплати для виплати компенсації за невикористані відпустки, на які працівник набув право до 31.12.2023 року

Постанова №957 встановила новий порядок обчислення середньої заробітної плати для оплати компенсації за невикористані відпустки, на які працівник набув право до 31 грудня 2023 року.

Так, абз. 2 п. 2 Порядку № 100 передбачено, що обчислювати середню зарплату для виплати компенсації за невикористані дні відпустки, на які працівник набув право до 31 грудня 2023 року, проводиться виходячи з виплат, нарахованих у 2023 році.

Отже, середню зарплату для виплати компенсації за зазначені вище невикористані відпустки слід обчислювати виходячи з виплат за фактичний час роботи у 2023 році, що передують місяцю виплати компенсації за невикористані відпустки, починаючи з 1 січня 2023 року.

При цьому норми Порядку № 100 не містять вимог щодо особливого розрахунку для таких працівників, а також врахування при обчисленні середньої заробітної плати повністю відпрацьованих робочих днів протягом зазначеного періоду.

Тобто середня заробітна плата за фактично відпрацьований в 2023 році період обчислюється на загальних умовах, а саме з виплат, нарахованих в місяцях розрахункового періоду, з урахуванням положень абз. 3 п. 3 Порядку № 100.

При цьому, якщо розрахунок середньої зарплати обчислюється виходячи з посадового окладу чи мінзарпати, то її визначають шляхом множення посадового окладу чи мінімальної зарплати на кількість місяців розрахункового періоду та ділиться на кількість календарних днів розрахункового періоду.

Зазначений розрахунок також доповнили числовими прикладами, з якими можна ознайомитися за посиланням.

LIGA360 має відповіді на будь-яке питання бухгалтера. Понад 1200 алгоритмів дій, особисті консультації експертів, новини й аналітика з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також:

- Щорічна відпустка: розрахунок оплати й відображення у зарплатній звітності

- Працівник - доброволець ДФТГ: як нараховувати середній заробіток

- Звільнення після тривалої відпустки без збереження зарплати: як обчислити компенсацію

- Відпустка без збереження зарплати в розрахунковому періоді: як нарахувати лікарняні та декретні

- Компенсація за відпустку: як нарахувати за відсутності доходів у розрахунковому періоді

- Сезонні працівники: особливості звільнення

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини