Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи враховують час військової служби до відпусткового стажу

Реклама

Наразі в листі Держпраці N 3099/2/2.1-23а від 06.09.2023 р. роз'яснили ситуацію щодо врахування військової служби до відпусткового стажу педагогічного працівника.

Так, відповідно до ч. 3 ст. 119 КЗпП за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у т. ч. шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи і посада. При цьому, таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Держбюджету, відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" N 2489-IX від 29.07.2022 р.

Хоча роз'яснення Закону України "Про освіту" N 2145-VIII від 05.09.2017 р. і не належить до повноважень Держпраці, проте ч. 2 ст. 57 цього Закону передбачено, що у разі тимчасового переведення педагогічного чи науково-педагогічного працівника, за цих чи інших обставин на іншу роботу чи проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період за таким працівником зберігається попередній середній заробіток.

Детальніше про це читайте в повідомленні «Законодавство передбачає збереження заробітку за окремою категорією мобілізованих працівників - Мінекономіки».

У разі хвороби або каліцтва попередній середній заробіток виплачується до відновлення працездатності або встановлення інвалідності.

Також, у відповіді на лист, Держпраці керується п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону України "Про відпустки" N 504/96-ВР від 15.11.1996 р..

У ньому визначено, що до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, зараховуються час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи/посада та заробітна плата повністю або частково, крім випадків, коли за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігалися місце роботи і посада на підприємстві на час призову.

Тож, враховуючи вищесказане, Держпраці робить висновок, що за педагогічним працівником, який проходить військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, зберігається попередній середній заробіток та цей час зараховується до стажу роботи, що дає право такому працівнику на щорічну основну відпустку.

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини