Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які грошові оплати можуть обліковуватися в закладах освіти – роз’яснення омбудсмена

5 жовтня 2023, 12:57
711
0
Автор:
Реклама

Обов'язок батьків - піклуватися про своїх дітей, а держави - забезпечувати доступність та безоплатність повної загальної середньої освіти в державних і комунальних закладах освіти. Про це заявив Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Право здобувати освіту без внесення плати за надання освітніх послуг закріплено у статті 53 Конституції. Крім того, категорична заборона збору коштів учасниками освітнього процесу регламентується положеннями законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту».

З огляду на ст. 58 Закону України «Про повну загальну середню освіту», вимоги адміністрації до батьків учнів збирати кошти на ремонт школи, класу, закупівлю підручників, миючі засоби тощо є безпідставними та незаконними.

Згідно з частиною третьою статті 30 Закону України «Про освіту», заклади освіти, що отримують публічні кошти, та їх засновники зобов'язані оприлюднювати на своїх веб-сайтах кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих коштів, інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їх вартості, а також про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством.

Які оплати у школах є законними? Як зазначає омбудсман, законно здійснити грошову оплату в закладі освіти можливо за платні послуги, які надані за згодою батьків та здійснюються на підставі угоди між закладом освіти та батьками. Перелік платних послуг на сьогодні визначений Постановою №796.

Також до незаборонених джерел фінансування належать благодійні внески. Батьки можуть робити такі внески на спеціальний розрахунковий рахунок закладу виключно на добровільних засадах. Ніхто не має права примушувати батьків здавати будь-які кошти. При здійсненні благодійних внесків треба вказувати призначення платежу та перевіряти фінансову звітність закладу щодо цільового використання таких внесків.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини