Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Трудовий договір та формування пенсії – Рада прийме закон про домашніх працівників

5 жовтня 2023, 16:15
945
0
Автор:
Реклама

Парламентський Комітет з питань соціальної політики підтримує законодавче врегулювання домашньої праці й імплементацію положень Конвенції Міжнародної організації праці №189 про домашніх працівників. Йдеться про підготовлений до другого читання проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників за реєстр. № 5695. Ми вже розповідали про цю ініціативу.

Під час засідання Комітету зазначили, що врегулювання на законодавчому рівні питання діяльності працівників, які на умовах трудового договору виконують роботу з обслуговування домашнього господарства, має велике значення. Передовсім це захист прав такого працівника. Задля цього проєктом Закону визначаються обов'язкові умови трудового договору з домашніми працівниками (своєчасна заробітна плата у визначеному розмірі, державний захист від неправомірних дій роботодавця), а також надання додаткових прав і гарантій для домашніх працівників, які проживають у домашньому господарстві.

По-друге, це надання можливості домашнім працівникам формувати свою майбутню пенсію. Для цього проєкт Закону передбачає їх добровільну учать у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

За результатами розгляду Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроєкт за реєстр. № 5695 у другому читанні й у цілому як Закон.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини