Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 найбільш потрібних працедавцям професій і яку їм дають зарплату

6 жовтня 2023, 15:35
1563
0
Автор:
Реклама

Найбільший попит на ринку праці України, як і до війни, зберігається на кваліфікованих представників робітничих професій та працівників сфери торгівлі. Поступово зростає й рівень оплати праці за відповідними вакансіями, що пропонуються роботодавцями. Про це повідомила Державна служба зайнятості.

Топ-10 професій за кількістю наявних пропозицій роботи на Єдиному порталі вакансій, який було створено спільними зусиллями Державної служби зайнятості та шести провідних українських сайтів з пошуку роботи і щодня налічує понад 220 тисяч пропозицій роботи зараз виглядає так:

  • продавець-консультант - 9379 вакансій;

  • менеджер з продажу - 7416;

  • кухар - 6057 ;

  • бухгалтер - 5962;

  • вантажник - 4346;

  • лікар - 3385;

  • швачка - 2812;

  • бариста - 2382;

  • водій автотранспортних засобів - 2336;

  • машиніст - 2030.

Максимальний розмір заробітної плати в запропонованих вакансіях на порталі становить: продавець-консультант - 50 тис. грн; менеджер з продажу - 275 тис. грн; кухар - 55 тис. грн; бухгалтер - 80 тис. грн; вантажник - 40 тис. грн; лікар - 120 тис. грн; швачка - 50 тис. грн; бариста - 50 тис. грн; водій автотранспортних засобів - 60 тис. грн; машиніст - 66 тис. грн.

Високий рівень оплати праці роботодавці пропонують кваліфікованим працівникам з досвідом роботи за виконання складних завдань, або за роботу в особливих умовах.

Також, часто роботодавці вимагають наявності у претендентів високого рівня освіти, знання іноземних мов, уміння працювати у стресових ситуаціях та вирішувати складні виробничі проблеми. Також оплата праці може бути пов'язана з наявністю певних здібностей та навичок, таких, як гнучкість, комунікабельність та адаптивність тощо.

У базі даних Державної служби зайнятості станом на 25 вересня 2023 року налічується 65 тисяч актуальних вакансій. У професійному розрізі, найбільше вакансій подано роботодавцями для працевлаштування кваліфікованих робітників з інструментом - 21% всіх поданих вакансій. Вакансій працівників сфери торгівлі та послуг - 15% (кухар, продавець продовольчих та непродовольчих товарів, продавець-консультант, охоронник, офіціант, молодша медична сестра, бармен, соціальний робітник, перукар). Вакансій професіоналів - 14% (вчитель, вихователь, викладач, фармацевт, лікар загальної практики-сімейний лікар, інженер, практичний психолог).

На фахівців припадає 11% вкансій (асистент вчителя, бухгалтер, сестра медична, асистент вихователя, майстер виробничого навчання, механік, шеф-кухар, електрик дільниці).

Середній розмір заробітної плати у вакансіях, що подаються до служби зайнятості, становить 11 тис. гривень, зокрема для:

  • керівників, менеджерів - 13 тис. гривень;

  • професіоналів, кваліфікованих робітників з інструментом, робітників з обслуговування, експлуатації та устаткування машин - 12 тис. гривень;

  • працівників сфери торгівлі та послуг - 11 тис. гривень;

  • кваліфікованих робітників з інструментом - 11 тис. гривень.

При цьому в базі даних служби зайнятості є окремі пропозиції роботи з відносно високою заробітною платою, наприклад: фахівець з розроблення комп'ютерних програм - 110 тис. грн, інженер-програміст - 90 тис. грн, ливарник металів та сплавів - 70 тис. грн, слюсар-інструментальник - 60 тис. грн, водій - 60 тис. грн, агроном - 52 тис. грн, директор відділення - 49 тис. грн, лікар - 45 тис. грн, архітектор - 45 тис. грн, аналітик (банківська діяльність) - 42 тис. грн, плавильник металу - 40 тис. грн.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини