Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може працівник звільнитися, щоб не бути залученим до суспільно корисних робіт

Реклама

У Східному міжрегіональному управлінні Державної служби України з питань праці роз'яснили ситуацію щодо можливості звільнення за власним бажанням у разі залучення до суспільно корисних робіт. Це питання регулює Порядок залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, що затверджений постановою КМУ № 753 від 13.07.2011 р. Тож, відповідно до Порядку № 753, суспільно-корисні роботи - це види тимчасової трудової діяльності працездатних осіб в умовах воєнного стану, які провадяться для виконання робіт:

- що мають оборонний характер;

- щодо ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, що виникли в період воєнного стану, та їх наслідків;

- щодо задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань і сил цивільного захисту;

- щодо забезпечення функціонування національної економіки та системи забезпечення життєдіяльності населення;

- які, не пов'язані з підприємництвом або іншою діяльністю, спрямованою на одержання прибутку;

- до яких належать роботи і послуги, що не потребують, як правило, спеціальної професійної підготовки.

До суспільно-корисних робіт залучаються працездатні особи, що не підлягають призову на військову службу, але за віком і станом здоров'я не мають обмежень щодо роботи в умовах воєнного стану. Серед них:

- зареєстровані безробітні та інші незайняті особи, зокрема внутрішньо переміщені;

- працівники функціонуючих в умовах воєнного стану підприємств (за погодженням з їх керівниками), що не залучені до виконання мобілізаційних завдань та не зараховані до складу об'єктових формувань цивільного захисту, - у порядку переведення;

- особи, зайняті в особистому селянському господарстві;

- студенти вищих, учні та слухачі професійно-технічних навчальних закладів;

- особи, які забезпечують себе роботою самостійно.

При цьому, працездатних осіб, що працюють в оборонній сфері та сфері забезпечення життєдіяльності населення і заброньовані за підприємствами у період воєнного стану з метою виконання робіт, що мають оборонний характер, а також осіб, залучених до здійснення заходів національного спротиву, до суспільно-корисних робіт не можуть підключати.

Держпраці нагадує, що трудова повинність, відповідно до Порядку № 753, не потребує обов'язкової згоди особи, відповідно працівник не може звільнитися за власним бажанням. Зазначене стосується і випадків, коли підприємство, установа, організація розташовані в районах ведення бойових дій.

При цьому, відповідно до ст. 4 Закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” № 2136-IX від 15.03.2022 р. у зв'язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство та існує загроза для життя і здоров'я працівника він може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві. Проте вищезазначене не стосується працівників, які залучені до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури і примусово залучені до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану.

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини