Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Особливості звільнення держслужбовців у разі виходу на пенсію — НАДС

Реклама

Нацагенство з питань державної служби надало роз'яснення щодо окремих питань припинення державної служби у разі виходу державного службовця на пенсію та продовження строку перебування на державній службі після досягнення державним службовцем 65-річного віку.

Так, відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 83 Закону України « Про державну службу» № 889-VIII від 10.12.2015 р. держслужба припиняється у разі виходу держслужбовця на пенсію або досягнення ним 65-річного віку.

Разом з тим згідно із ст. 11 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» № 3721-XII від 16.12.1993 р. заборонено звільняти працівника за ініціативою роботодавця лише тому, що він досяг пенсійного віку. Однак держслужбовець може звільнитися за власним бажанням. Причому у разі звільнення держслужбовця у зв'язку з його виходом на пенсію роботодавець повинен звільнити його у строк, в який майбутній пенсіонер просить у своїй заяві на звільнення.

Варто відзначити, що особа, звільнена у зв'язку з виходом на пенсію може бути знову призначена на посаду державної служби і може повторно звільнитися, щоб вийти на пенсію. Тобто таку підставу для звільнення держслужбовець може використати неодноразово. Проте вихідну допомогу, на яку при звільнені у разі виходу на пенсію або при досягненні 65-річного віку держслужбовець має право отримати лише один раз (ч. 3 ст. 83 Закону № 889-VIII). Нагадаємо, що допомога виплачується у розмірі середньої місячної заробітної плати.

На думку НАДС, у раз звільнення у зв'язку з виходом на пенсію держслужбовця, який уже звільнявся на цій підставі з держслужби у іншому держоргані варто звернутись із запитом до цього держоргану стосовно виплати такому держслужбовцю зазначеної вихідної допомоги.

Окремо зазначаємо, що вихід на пенсію держслужбовця чи досягнення ним 65-річного віку, що не призводять до звільнення з державної служби, не дає права на згадану вихідну допомогу.

Важливо, що за потребами служби держслужбовець за рішенням суб'єкта призначення може бути залишений на державній службі після досягнення 65-річного віку, але за його згодою. Рішення про продовження строку перебування на державній службі приймає роботодавець щороку до досягнення держслужбовцем 70-річного віку. При цьому конкурс щорічно проводити не потрібно.

Законом № 889-VIII імперативно регламентовано, що вказане у ст. 34 строкове призначення здійснюється саме на один рік. Проте, на відміну від строкового призначення Закон № 889-VIII не зобов'язує роботодавця продовжувати строк перебування держслужбовця, який досяг 65-річного віку, на державній службі саме на рік.

Також звертаємо увагу, що наказ про продовження строку перебування на держслужбі згідно із ст. 83 Закону № 889-VIII суб'єкт призначення може видати тільки один раз на рік з моменту досягнення держслужбовцем зазначеного віку. Тому, якщо строк перебування на державній службі буде продовжено менше, ніж на рік, подальше продовження строку перебування держслужбовця на дерслужбі відповідно до ч. 4 ст. 83 Закону № 889-VIII буде неправомірним.

Підприємці стежать за змінами в LIGA360. Налаштуй моніторинг НПА, змін контрагентів та медіа-поля. Замов LIGA360:Підприємець прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини