Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із 1 січня можуть ввести новий спецрежим оподаткування — для кур’єрів, таксистів, перукарів тощо

24 жовтня 2023, 08:45
3545
0
Автор:
Реклама

Група народних депутатів, серед яких Я. Железняк, Д. Гетманцев та Д. Наталуха, зареєстрували у парламенті проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо запровадження спеціального режиму оподаткування доходів, отриманих фізичними особами від здійснення окремих видів діяльності (№10166 від 20.10.2023 р.). У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2024 року.

Спеціальний режим оподаткування пропонується для 20 видів діяльності, зокрема для кур'єрів, таксистів, майстрів манікюру, перукарів тощо. Прогнозується, що зміни торкнуться легалізації доходів понад 500 тисяч фактично самозайнятих осіб, які зараз неофіційно займаються підприємницькою діяльністю. Пропонується, щоб ці категорії не реєструвалися як ФОП, але сплачували податок у розмірі 6% від доходів, якщо сума отриманого доходу протягом року не перевищує 153 розмірів мінімальної заробітної плати, а у разі перевищення такої суми - застосовується ставка 18% до суми перевищення.

Автори законопроєкту припускають, що завдяки введенню нового податкового режиму від 63% до 100% таких осіб будуть готові працювати офіційно, якщо їм не доведеться реєструвати статус фізособи-підприємця. При цьому умовою для спецрежиму оподаткування буде відсутність працівників.

Для фізичної особи, яка застосовує спеціальний режим оподаткування, податкове зобов'язання визначається контролюючим органом з використанням даних реєстраторів розрахункових операцій (крім тих фізичних осіб, які провадять діяльність виключно через співпрацю з цифровими платформами) та/або операторів цифрових платформ.

Особа, яка застосовує спеціальний режим оподаткування, повинна буде здійснювати усі розрахунки виключно за допомогою РРО/ПРРО незалежно від способу розрахунків, за винятком розрахунків за послуги, що надаються з використанням цифрових платформ.

Також у законопроекті урегулюють діяльність онлайн-платформ, таких як Uber, Bolt, Uklon, Glovo, Kabanchik тощо. Ці платформи будуть надавати ДПС дані про доходи відповідних самозайнятих осіб.

Фізична особа, яка застосовує спеціальний режим, отримає право відкрити спеціальний рахунок виключно в одному самостійно обраному нею банку. Під час зарахування коштів на такий спецрахунок фізичної особи банк буде зобов'язаний здійснювати передавторизацію операції зі сплати податку за рахунок таких коштів.

Хочеш отримати мільйони корисних документів, що аналізуються вмить? Спробуй LIGA360. Найповніша база українського законодавства й аналітики, алгоритми дій у робочих ситуаціях. Якщо ви професійно працюєте з НПА, для ознайомлення з рішенням LIGA360 замовте тестовий доступ.

Наведемо перелік видів діяльності, які нардепи пропонують дозволити за умови обрання спецрежиму оподаткування:

1) надання послуг із догляду за хворими, особами з інвалідністю, недієздатними або обмежено дієздатними особами, особами похилого віку;

2) надання послуг таксі, та інші послуги перевезення легковими автомобілями;

3) кур'єрська діяльність (послуги з доставки на дім);

4) проведення ремонтних робіт об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості;

5) надання послуг перекладу;

6) дресирування та догляд за домашніми тваринами;

7) діяльність із організації та проведення святкових заходів (тамада, ведучий);

8) діяльність у сфері охорони здоров'я людини, яка не потребує ліцензії (діяльність медсестер, фізіотерапевтів або іншого парамедичного персоналу у сфері оптометрії, гідротерапії, лікувального масажу, трудотерапії, логопедії, хіроподії, гомеопатії, мануальної терапії, голковколювання, діяльність психоаналітиків, психологів і психотерапевтів);

9) послуги з виконання фоторобіт;

10) послуги домашньої прислуги;

11) послуги з догляду за дитиною;

12) послуги, пов'язані з очищенням та прибиранням житлових приміщень за індивідуальним замовленням фізичних осіб;

13) послуги з ремонту на дому одягу та побутових текстильних виробів;

14) послуги з ремонту на дому трикотажних виробів;

15) послуги з ремонту на дому шкіряних галантерейних та дорожніх виробів;

16) послуги на дому з ремонту радіотелевізійної та іншої аудіо- і відеоапаратури;

17) послуги на дому з ремонту електропобутової техніки та інших побутових приладів;

18) послуги на дому з технічного обслуговування і ремонту музичних інструментів;

19) перукарські послуги на дому;

20) послуги на дому з манікюру та педикюру.

Воєнний стан потребує оперативного пошуку інформації. Керівникам, юристам, бухгалтерам та hr-фахівцям як ніколи важливо встигати за змінами. У LIGA360 створений спеціальний блок з важливими даними: законодавство, економічні новини, відповіді експертів. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини