Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вибір професії вже у виші, скасування заочки, пришвидшене навчання – законопроект КМУ

25 жовтня 2023, 10:00
2246
0
Автор:
Реклама

Кабінетом Міністрів України зареєстровано у Верховній Раді України проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті»(реєстр. №10177 від 23.10.2023). Законопроект спрямований на розширення можливостей здобувачів вищої освіти у формуванні індивідуальних освітніх траєкторій та автономії закладів вищої освіти в розробленні та реалізації освітніх програм, пояснив представник Кабміну в парламенті Тарас Мельничук.

Проектом Закону пропонується, зокрема:

  • деталізувати поняття індивідуальної освітньої траєкторії для здобувачів вищої освіти, передбачивши для цього вибір здобувачем вищої освіти освітніх програм, суб'єктів освітньої діяльності, що їх реалізують, видів, форм і строку здобуття освіти, освітніх компонентів і рівня їх складності;

  • розширити практику міждисциплінарних освітніх програм на всі рівні вищої освіти та врегулювати питання освітньої кваліфікації, академічних та професійних прав випускників таких програм;

  • припинити прийом на навчання для здобуття освітнього ступеня бакалавра, магістра за заочною та вечірньою формами здобуття освіти (замість них буде дистанційна форма) та для здобуття освітнього ступеня молодшого бакалавра.

У Мінцифрі зауважили, що надалі студенти зможуть обирати спеціальність після вступу в університет, а не одразу після закінчення школи, а також регулювати термін навчання. Щодо першого: студент буде поступати не на спеціальність, а на галузь, а дізнавшись більше про неї - обирати після 1 чи 2 курсу для продовження навчання конкретну спеціальність у цій галузі. Регулювання тривалості навчання передбачає, що студенти зможуть самостійно визначати, за який час вони хочуть пройти навчання за певною програмою. Наприклад, пришвидшити темп навчання й завершити бакалаврат за 3 роки замість чотирьох.

Для студентів, які навчаються на регульованих спеціальностях (право, медицина, військова служба, атомна енергетика тощо), вдосконалюються стандарти навчання. Вибірковий компонент буде становити 10% замість 25%. Тим, хто навчається на «нерегульованих» спеціальностях, навпаки - більша свобода дій. Студенти можуть вибирати не менше ніж 25% курсів (а часто більше) самостійно.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини