Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як карають роботодавця за неоформлені трудові відносини — ДПС

Реклама

Як інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, при виявлені порушення законодавства про працю податківці, які проводили документальну чи фактичну перевірку, факт порушення оформлюють актом перевірки. Після цього копію акта направляють до органів Держпраці для вжиття заходів відповідно до вимог законодавства.

Заразом, при виявленні неоформлених трудових відносин з працівниками і несплати податковим агентом ПДФО та військового збору відповідно до п. 1251.1 ПКУ на роботодавця чекає штраф:

- при першому порушенні - 10 % суми податку, що підлягає сплаті до бюджету;

- якщо ті самі дії, вчинені умисно - 25 % суми податку, що підлягає сплаті до бюджету (п. 1251.2 ПКУ);

- якщо діяння, вчинені повторно протягом 1095 днів - 50 % суми податку, що підлягає сплаті до бюджету (п. 1251.3 ПКУ);

- якщо порушення виявлено втретє та більше протягом 1095 днів - 75% суми податку, що підлягає сплаті до бюджету (п. 1251.4 ПКУ).

Крім цього, за неподання, подання з порушенням або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих на користь платника податків, суми утриманого з них податку, а також суми, нараховані фізособам за товари (роботи, послуги), що призвели до зменшення чи збільшення податкових зобов'язань платника податку та/або до зміни платника податку доведеться сплатити штраф в розмірі 1020 грн. Причому ті ж дії, при повторному порушенні протягом року, збільшать його розмір вдвічі (абз. 1-4 п. 119.1 ПКУ).

Водночас неутримання або неперерахування до бюджету сум ПДФО при виплаті фізособі доходів, перерахування ПДФО за рахунок коштів підприємств, неповідомлення або несвоєчасне повідомлення податківців про доходи громадян, стануть причиною попередження або штрафу для посадових осіб підприємств, а також для громадян - суб'єктів підприємницької діяльності у розмірі від двох до трьох НМДГ. При рецидивах протягом року штраф зросте, тож порушникам доведеться сплатити до бюджету від трьох до п'яти НМДГ (ст. 1634 КУАП).

Читайте всю бухгалтерську аналітику на єдиній платформі LIGA360. Отримайте доступ до видань Інтербух, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, Вісник МСФЗ. А ще налаштуйте стрічку новин з найпопулярніших онлайн-ресурсів. Придбайте прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини