Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи оплачується лікарняний, якщо працівник захворів під час відпустки — Держпраці

Реклама

За інформацією Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, яка спирається на ст 78 КЗпП, дні тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку, до щорічних відпусток не включаються.

Якщо під час перебування в щорічній відпустці працівник захворів і його хвороба підтверджена листком непрацездатності, то роботодавець має надати йому невикористані дні такої відпустки. За бажанням працівника відпустку можна продовжити або перенести її залишок на інший період, проте тільки в межах 12 місяців після закінчення робочого року, за який надана відпустка.

Працівник зобов'язаний заявою повідомити роботодавця про своє рішення продовжити або перенести відпустку на термін хвороби та підтвердити причини її продовження/перенесення листком непрацездатності. Зі свого боку роботодавець спираючись на ці документи видає наказ про продовження/перенесення відпустки.

Керуючись абз. 5 ч. 2 ст. 22 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» № 1105-XIV від 23.09.1999 р., Держпраці робить висновок: якщо працівник під час щорічної (основної або додаткової) відпустки тимчасово втратив працездатність і його хвороба чи травма не пов'язана з нещасним випадком на виробництві, то лікарняний оплачується у порядку та розмірах, установлених Законом № 1105-XIV.

Як новому ФОП бути впевненим у своїх рішеннях? З LIGA360:Підприємець. Тут знайдеш довідкову інформацію, роз'яснення держорганів, актуальні документи і законодавство. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини