Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи звільняти працівника, який отримав статус біженця за кордоном – Держпраці

31 жовтня 2023, 16:45
860
0
Автор:
Реклама

Чи може працівник, який отримав статус біженця в іншій країні, продовжувати перебувати в трудових відносинах з підприємством? Чи обов'язково такого працівника звільняти? Відповіді надало Центрально-Західне міжрегіональне управління Держпраці.

На думку відомства, законодавством про працю не передбачено обов'язку працівника повідомляти роботодавця про своє місцезнаходження та отримання статусу біженця або визнання його особою, яка потребує тимчасового захисту.

Зважаючи на надскладну ситуацію на території України працівники, які не виходять на роботу внаслідок обставин, пов'язаних з бойовими діями, або ті, які не мають змоги виходити на роботу у зв'язку з небезпекою для життя і здоров'я, не можуть бути звільнені за п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП за прогул без поважної причини, підкреслили у Держпраці. У випадку, якщо робота може виконуватися дистанційно, працівник може продовжувати виконувати свої трудові обов'язки з відповідною оплатою.

Також у відомстві вказали: якщо з працівником відсутній зв'язок, до з'ясування причин і обставин його відсутності, за ним зберігаються робоче місце та посада.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Читайте також:

- Працівник виїхав за кордон: організація роботи й оплата праці

- Чи є заборона на дистанційну роботу з-за кордону для освітян: що кажуть у МОН і Профспілці

- Аванс на відрядження: чи дозволено перераховувати на зарплатну картку працівника

- Працівник - особа з інвалідністю: кадрово-зарплатні акценти для роботодавця

- Військовий облік: порядок звіряння облікових даних працівників

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини