Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оцінюють подаровану земельну ділянку для оподаткування ПДФО

Реклама

Грошова оцінка земельних ділянок залежно від призначення та порядку проведення може бути, відповідно до ст. 5 та ст. 13 Закону України «Про оцінку земель» № 1378-IV від 11.12.2003 р. нормативною і експертною. Причому експертна грошова оцінка землі та прав на неї проводиться з метою визначення вартості об'єкта оцінки.

Така оцінка і є основою при здійсненні цивільно-правових угод щодо земельних ділянок та прав на них, крім випадків, визначених Законом № 1378-IV та іншими законами.

Згідно з п. 174.6 ПКУ подарунки, зазначені в п. 174.1 ПКУ, презентовані платнику податку іншою фізособою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розд. ІV ПКУ для оподаткування спадщини.

Так пп. 174.2.2 ПКУ передбачено, що вартість будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується обдарованими, які не є членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковується за ставкою 5% (п. 167.2 ПКУ).

Тож фізособа - резидент, яка отримує подарунок (спадщину) від фізособи - резидента, але не відноситься до членів сім'ї першого та другого ступеня споріднення, сплачує ПДФО за ставкою 5% від вартості цього подарунку.

Виходячи з норм ст. 5 та ст. 13 Закону № 1378-IV з метою оподаткування ПДФО вартості земельної ділянки як об'єкта подарунку (спадщини), згідно з роз'ясненнями Головного управління ДПС в Одеській області, застосовується оціночна вартість, яка визначається за допомогою експертної грошової оцінки земельної ділянки.

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини