Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи має право податківець проводити перевірку і оглядати приміщення за відсутності ФОП

15 листопада 2023, 10:05
1169
0
Автор:
Реклама

Чи має право працівник податкової служби проводити інспекційну перевірку, оглядати приміщення, якщо на місці проведення перевірки відсутній ФОП. Чи буде мати це законну силу? Якщо зазирнемо до п.20.1.13 ПКУ, то побачимо, що працівники податкової служби мають право на доступ під час проведення перевірок до територій, приміщень (крім житла громадян) та іншого майна, що використовується для провадження господарської діяльності або є об'єктами оподаткування та або використовуються для отримання доходів (прибутку), або пов'язані з іншими об'єктами оподаткування та/ або можуть бути джерелом погашення податкового боргу.

Згідно вимог п. 80.7 ПКУ працівники податкової служби проводять фактичні перевірки в присутності суб'єкта господарювання або його представника та/або особи, що фактично здійснює розрахункові операції.

Отже відсутність на господарській одиниці посадових осіб (директора, бухгалтера або підприємця) не звільняє суб'єкта господарювання від проведення фактичної перевірки. Таке пояснення надали у Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області.

Згідно п. 80.1 ПКУ фактична перевірка здійснюється без попередження платника податків, а відповідно до п 80.4 та пп. 20.1.10 ПКУ працівники податкової до початку проведення фактичної перевірки можуть провести контрольно-розрахункову операцію.

Як дізнатися, чи є ваша компанія в плані-графіці перевірок на 2023 рік? Знайдіть досьє на LIGA360 - і відкрийте розділ "Перевірки". Спробуйте прямо зараз.

Читайте також

- Нереальність господарських операцій: свіжа судова практика

- Які документи й інформацію беруть до уваги під час перевірки повноти нарахування та сплати акцизного податку: ДПСУ затвердила Методику

- Факт подання повідомлення за ф. № 20-ОПП не може бути предметом камеральної перевірки: позиція ДПСУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини