Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці назвали нюанси надсилання звітності поштою

Реклама

Податкова декларація, розрахунок, звіт подається згідно з п. 49.3 ПКУ за вибором платника податків, якщо інше не передбачено ПКУ, в один із таких способів:

- особисто або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» № 851-IV від 22.05.2003 р. та Закону України «Про електронні довірчі послуги» № 2155-VIII від 05.10.2017 р.

Якщо прийнято рішення надіслати податкову декларацію поштою, то варто звернути особливу увагу на терміни, оскільки платник зобов'язаний здійснити відправлення на адресу податкової не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації, визначеного п. 49.5 ПКУ.

Водночас варто дотримуватись Правил надання послуг поштового зв'язку, що затверджені постановою Кабміну № 270 від 05.03.2009 р. Відповідно до пп. 2 п. 32 яких на поштовому відправленні зазначають поштову адресу у певній послідовності:

- найменування вулиці (проспекту, бульвару, провулку тощо), номер будинку, квартири/офісу;

- найменування населеного пункту, району, області;

- поштовий індекс;

- країна призначення.

Причому інформацію про найменування відправника та адресата, їх поштові адреси на поштовому відправленні, бланку супровідної адреси, бланку поштового переказу слід писати розбірливо або надрукувати (п. 36 Правил).

Згідно з п. 17 Правил внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть приймати для пересилання з описом вкладення. Відповідність опису вкладення повинен виконати працівник поштового зв'язку і розписатися на обох його примірниках та поставити відбиток поштового календарного штемпеля.

Якщо на письмовій кореспонденції, поданій для пересилання, відсутній відбиток поштового календарного штемпеля або зазначена дата не відповідає даті подання її для пересилання, таку кореспонденцію повернуть відправникові для відповідного оформлення.

У випадку отримання повідомлення про втрату або зіпсуття поштового відправлення платнику слід протягом 5 робочих днів надіслати поштою або надати особисто контролерам другий примірник податкової декларації і копію повідомлення про втрату або зіпсуття поштового відправлення.

Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків звертає увагу, що незалежно від факту втрати або зіпсуття такого поштового відправлення чи затримки його вручення платник податків зобов'язаний сплатити суму податкового зобов'язання, самостійно визначену ним у такій податковій декларації, протягом строків, установлених п. 49.7 ПКУ.

Бажаєте отримати найбільшу знижку року на рішення від LIGA ZAKON? Заповніть заявку - дізнайтеся умови до Legal Friday. Встигніть до 17 листопада.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини