Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Норми витрат палива не діють із 2 листопада – що робити підприємствам

20 листопада 2023, 12:55
9675
0
Автор:
Реклама

Наказом Мінінфраструктури від 02.11.2023 р. № 1011 визнано таким, що втратив чинність, наказ Міністерства транспорту України від 10 лютого 1998 року № 43 "Про затвердження норм витрат палива та мастильних матеріалів на автомобільному транспорті". Відповідні Норми втратили чинність з 2 листопада. Ну а нових норм не затвердили.

Таким чином з 2 листопада загальнодержавних норм витрат немає, а тому у підприємств є свобода вибору, що саме вважати за норму. Тож суб'єктам господарювання варто зафіксувати власним наказом своє рішення. Власне й раніше можна було обирати між чотирма варіантами щодо списання пального на підприємстві:

- використовувати Норми, затверджені Наказом №43;

- замовити розрахунок норми у ДержавтотрансНДIпроєкті;

- самостійно розрахувати і затвердити норми;

- встановити на автомобіль GPS-трекер із контролем витрат пального.

І хоча традиційно податкова служба вважала обов'язковим саме застосування Норм згідно з Наказом №43, але існує судова практика на користь платників податків, які обрали інший варіант.

В інформаційній довідці до Наказу №1011читаємо, що на сьогодні Норми не враховували показників для суттєвої кількості нових моделей колісних транспортних засобів, виробництво яких налагоджено вже після затвердження Норм, що спричиняє надходження численних звернень від суб'єктів господарювання щодо необхідності їх актуалізації. Проте Мінінфраструктури немає повноважень на внесення змін до Норм, а тому прийнято рішення про їх скасування. У той же час міністерством спільно з ДП «ДержавтотрансНДІпроект» опрацьовується пропозиція щодо розроблення проєкту Державного стандарту України у сфері нормування витрат палива на автомобільному транспорті. А на перехідний період (орієнтовно 1,5-2 роки) після втрати чинності Норм будуть розміщені на сайті держпідприємства методичні рекомендації з нормування витрат палива.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Читайте також:

- Мінтранс не врахував норми витрат пального для автомобіля: звідки їх брати підприємству

- Про транспорт на підприємстві необхідно повідомити ТЦК до 20 грудня

- ФОП орендує авто у ФОПа: коли потрібне нотаріальне посвідчення договору оренди

- Замортизована прискореною амортизацією автівка: чи можна продати без перерахунку амортизації

- Податкові наслідки втрат від зменшення корисності автомобілів, переданих для ЗСУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини