Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як розробляти інструкції з охорони праці та що вони мають містити — Держпраці

Реклама

Щоб забезпечити функціонування системи управління охороною праці кожен суб'єкт господарювання розробляє і затверджує положення, інструкції та інші акти з охорони праці, що діють у межах підприємства та встановлюють правила виконання робіт і поведінку працівників на території підприємства, на робочих місцях.

Інструкції містять обов'язкові для дотримання працівниками вимоги з охорони праці при виконанні робіт певного виду або за певною професією. Їх розробляють керуючись нормативно-правовими актами з охорони праці, технологічною документацією підприємства враховуючи конкретні умови виробництва та вимоги безпеки, які викладено в експлуатаційній та ремонтній документації підприємств-виготовлювачів устаткування, що використовується на цьому підприємстві.

Після цього роботодавець затверджує інструкції і вони є обов'язковими для дотримання працівниками.

Інструкції містять тільки обов'язкові вимоги щодо охорони праці. Тож порушення працівником цих вимог розглядається роботодавцем як порушення нормативно-правових актів з охорони праці та актів з охорони праці, що діють у межах підприємства.

Інструкції розробляють відповідно до переліку інструкцій, який складає служба охорони праці підприємства разом з керівниками підрозділів, головними спеціалістами. Причому загальне керівництво покладено на роботодавця.

Отже, інструкції мають складатися з розділів:

- загальні положення;

- вимоги безпеки перед початком роботи;

- вимоги безпеки під час роботи;

- вимоги безпеки після закінчення роботи;

- вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.

При введенні в дію інструкцій служба охорони праці реєструє їх у журналі реєстрації інструкцій з охорони праці на підприємстві та видає записуючи у відповідному журналі.

Безпосередні керівники видають працівникам примірники інструкцій під час проведення первинного інструктажу. Причому у кожного керівника структурного підрозділу підприємства має бути у наявності комплект примірників інструкцій для працівників усіх професій і для всіх видів робіт.

У Центрально-Західному міжрегіональному управлінні Державної служби з питань праці нагадали, що перегляд інструкцій проводять не рідше ніж один раз на 5 років, а для робіт з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, не рідше ніж один раз на 3 роки.

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини