Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Аудиторська реформа в Україні прогресує — Європейська комісія

Реклама

На початку листопада Європейська комісія оприлюднила свій щорічний Звіт про розширення «Україна 2023», який містить рекомендації щодо початку переговорів про членство України у Європейському Союзі (ЄС). У Звіті Європейська комісія відзначила прогрес у сфері запровадження реформи аудиторської діяльності в Україні.

Так, експерти відмітили, що зміни, внесені у вересні 2022 року до Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» № 2258-VIII від 21.12.2017р., спрямовані на подальше наближення до законодавства ЄС у цій сфері, у тому числі в частині атестації аудиторів, контролю якості за аудиторськими послугами та особливих вимог до обов'язкового аудиту підприємств, що становлять суспільний інтерес.

Водночас у Звіті відзначили ключову роль Органу суспільного нагляду за аудиторською діяльністю (далі - ОСНАД), як регулятора аудиторської діяльності, що здійснює, нагляд за реєстрацією аудиторів, а також забезпечує якість аудиторських послуг через систему розслідувань та санкцій.

На найближче майбутнє Європейська комісія рекомендує підготуватись до імплементації Директиви Європейського Парламенту та Ради «Про корпоративну звітність зі сталого розвитку» № 2022/2464/ЄС від 14 грудня 2022 року. Саме цьому питанню в частині аудиторської діяльності ОСНАД планує приділити увагу у наступному році.

Прогрес України у сфері запровадження реформи аудиторської діяльності, як стверджують спеціалісти ОСНАД, став можливим завдяки системній політиці Уряду у цьому напрямку, розбудові системи суспільного нагляду за аудиторською діяльністю, ефективній роботі ОСНАД та активній позиції аудиторської спільноти в Україні.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини