Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Демобілізація, боротьба з ухилянтами і відпустки – депутати розповіли про нові ініціативи щодо військової служби

29 листопада 2023, 10:00
6016
0
Автор:
Реклама

Ми вже розповідали, що у парламенті готують до реєстрації великий законопроєкт щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. І ось 27 листопада Кабмін зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт «Про внесення змін до Закону України “Про військовий обов'язок і військову службу” щодо удосконалення правового регулювання окремих питань військового обліку» (№10292 від 27.11.2023). Щоправда текст його ще не оприлюднено. Але видання OBOZ.UA з посиланням на свої джерела серед народних депутатів повідомило певні нюанси проєкту.

Серед основних змін, які будуть у новому законопроєкті, - зменшення кола громадян, які мають право на відстрочку через обов'язки з догляду за особою з інвалідністю 1 та 2 групи або особою, котра потребує постійного догляду, до членів сім'ї першого ступеня споріднення. На думку нардепів, такий крок необхідно зробити для забезпечення виключення можливості ухилення від призову.

Зокрема, військовозобов'язані, які мають дружину (чоловіка) серед осіб з інвалідністю 3 групи, втрачають право на відстрочку. Коло осіб, які мають право на відстрочку по догляду за особою з інвалідністю 1 та 2 групи або особою, яка за висновком МСЕК потребує постійного догляду, зменшено до членів сім'ї першого ступеня споріднення (батьки та батьки чоловіка (дружини), діти, діти чоловіка (дружини), зокрема усиновлені).

Змінами передбачається усунути можливість уникнення від призову через здобуття другої, третьої передвищої або вищої освіти.

Крім того, хочуть розширити кількість осіб, яких прийматимуть на військовий облік. Зокрема, цей перелік може включати тих, хто пройшов військову службу в інших країнах до набуття громадянства України або хто був засуджений за вчинення кримінального правопорушення, і позбавлений волі, обмежений у волі, включно із звільненням від покарання. Також серед ключових пропозицій законопроєкту - законодавчо закріпити право військових на демобілізацію після певного часу, проведеного у зоні бойових дій.

У новому законопроєкті хочуть зобов'язати військовозобов'язаних мати при собі військово-облікові документи, які потрібно надавати за вимогою уповноваженого представника ТЦК. Також уточнять обов'язки місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій щодо мобілізації, а саме здійснювати та забезпечувати оповіщення та прибуття громадян до ТЦК та СП. Планується уточнити порядок прибуття військовозобов'язаних та резервістів до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки під час мобілізації, зокрема, на підставі спільного розпорядження керівника місцевої державної адміністрації (військової, військово-цивільної) та керівника ТЦК та СП або розпорядження керівника ТЦК та СП.

Народний депутат Давид Арахамія назвав три блоки проблем, які слід вирішити: що робити з людьми, які два роки без ротації воюють на фронті, чому не можуть демобілізуватися люди з інвалідністю першої та другої групи, а також демобілізація після полону.

Народний депутат України, член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський розповів, що передбачається системно врегулювати питання, пов'язані з відпустками, зокрема, тих, хто повернувся з полону, при народженні дитини та інше. Наприклад, пропонується нова додаткова відпустка із збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів військовослужбовцям, яких звільнено з полону (крім тих, хто відмовився від подальшого проходження служби і хоче звільнитися). Серед ключових пропозицій - законодавчо закріпити право військових на демобілізацію. В парламенті обговорюється ідея демобілізації військових протягом 18 чи 36 місяців безперервної служби, проте поки це на рівні обговорення та остаточного рішення з цього приводу немає.

В рішенні LIGA360:HR все про особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й військового обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Читайте також:

- ФОП-захисник: як підтвердити неможливість сплати податків

- Чи надають щорічну відпустку мобілізованому працівнику

- ДПС пояснила сплату ПДФО підприємцями, мобілізованими до ЗСУ

- Відпустка працівника після звільнення з військової служби: визначення тривалості та нарахування оплати

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини