Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Блокада кордону – ЄС проти, словаки зняли, а наш бюджет вже втратив 9,3 млрд грн

6 грудня 2023, 10:30
568
0
Автор:
Реклама

Ми вже повідомляли, що 1 грудня почалося блокування українсько-словацького кордону на виїзд з ЄС, організоване словацькими перевізниками, які взяли поганий приклад з польських колег. І ось, за повідомленням ДПСУ, о 22 годині 4 грудня на території Словаччини завершилися дії учасників акції, які блокували рух вантажівок через пункт пропуску «Вишнє-Нємецке»», суміжний українському пункту пропуску «Ужгород». Наразі оформлення вантажних транспортних засобів здійснюється встановленим порядком.

Тим часом блокування польськими перевізниками та фермерами нашого кордону, розпочате ще 6 листопада, продовжується. В результаті на кордоні з Польщею утворилися величезні черги вантажівок, які нараховують кілька тисяч автомобілів, водії яких опинилися у надзвичайно важких обставинах. Наразі, за повідомленнями, в цій черзі померли, принаймні, дві людини.

Тим часом єврокомісарка із питань транспорту Адіна Велян заявила, що ЄС підтримує збереження Угоди про лібералізацію перевезень між Україною та ЄС."Ми не можемо ігнорувати неймовірні труднощі, з якими стикаються водії, від яких залежить наша економіка. Втрати для ланцюгів постачання в країнах ЄС, у Польщі та Україні, є значними", - сказала Велян.

Велян підкреслила, що не вірить, що держави-члени ЄС не визнають свою роль та відповідальність у розв'язанні цього питання, а також, у визнанні того факту, що є нова угода, яку потрібно захищати та забезпечувати її виконання."Тим часом люди страждають, а наш зовнішній кордон ЄС стає заручником. Отже, ідея повернення до дозволів є неприйнятною", - наголосила вона.

Унаслідок блокування українсько-польського кордону експорт через ці пункти пропуску знизився на 40%, а держбюджет України втратив 9,3 млрд грн через недонадходження митних платежів. Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«Безперечно, це потужний удар по нашій економіці та по нашому експорту... Ми маємо на 40% зменшення експорту через відповідні сухопутні пункти пропуску. Маємо заяву від перевізників про втрати у 400 млн євро тільки за перші два тижні цієї блокади... А якщо говорити про бюджет, то за результатами листопада можемо чітко визначити, що бюджет втратив 9,3 млрд грн від недонадходження митних платежів. Це величезні гроші, які недоотримала армія і які конче нам сьогодні потрібні», - заявив народний депутат.

«Уряди цих країн [де перевізники блокують кордон] не повинні очікувати, поки ситуація стане критичною. Вони повинні зрозуміти, що ця ситуація б'є по них. Послаблюючи Україну, вони зміцнюють нашого спільного ворога і призводять до того, щоб він потужніше вдарив по їхніх же економіках. Зважаючи на те, що блокуванням займаються маргінальні політичні сили, які точно не представляють більшість у цих країнах, переконаний у тому, що на цьому тлі не треба гратися в політику, а треба виконувати європейський закон, який дозволяє вільний рух транспортних засобів по території ЄС», - наголосив голова парламенського комітету.

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини