Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З якого моменту ФОП має право отримати лікарняні чи декретні від Пенсійного фонду

7 грудня 2023, 10:35
1245
0
Автор:
Реклама

Пенсійний фонд у листі від 29.09.2023 р. № 36419-41846/У-03/8-2800/23 торкнувся питання щодо надання страхових виплат фізичній особі - підприємцю. Зокрема, у фонді підкреслили, що враховуючи, що для фізичних осіб - платників єдиного внеску відповідно до абзацу третього частини восьмої статті 9 Закону про ЄСВ визначено спеціальні строки сплати єдиного внеску, то право на отримання матеріального забезпечення відповідно до Закону № 1105 такі особи будуть набувати після сплати ЄСВ.

У разі, якщо фізична особа - підприємець у розрахунковому періоді та місяці настання страхового випадку сплачувала єдиний соціальний внесок згідно з нормами чинного законодавства, вона має право на страхові виплати за рахунок коштів Пенсійного фонду України.

Нормою статті 26 Закону № 1105 визначено, що підставою для фінансування страхувальників Пенсійним фондом України є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми страхових виплат за їх видами. До сформованої заяви-розрахунку фізособі - підприємцю необхідно додати копію довідки з територіального фіскального органу про відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску на момент настання страхового випадку, копію поданої податкової декларації за розрахунковий період та місяць настання страхового випадку.

Податки, звітність та зміни воєнного стану - за будь-якою актуальною темою для бухгалтера легко слідкувати з LIGA360. Читайте всі новини й аналітику на єдиній платформі. Спробуйте рішення LIGA360:Аналітика для бухгалтера прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини