Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи зареєструють в ЄРПН податкові накладні платника, який відповідає критеріям ризиковості

Реклама

За законодавством рішення про реєстрацію чи відмову в реєстрації ПН/РК виносять керуючись документами, які надає платник на розгляд відповідної комісії. Якщо відсутні порушення податкового законодавства платником ПДВ, при реєстрації ПН/РК, комісія приймає рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації вказаної ПН/РК в ЄРПН.

Якщо за результатами автоматизованого моніторингу платник ПДВ відповідає хоча б одному критерію ризиковості платника ПДВ, реєстрацію такої податкової накладної зупиняють (відповідно до п. 6 Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затвердженого постановою КМУ від 11.12.2019 р. № 1165).

При цьому реєстрація ПН/РК в ЄРПН жодним чином не залежить від наявності рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості (відповідно до п. 26 Порядку зупинення № 1165 та Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затвердженого наказом Мінфіну від 12.12.2019 р. № 520).

Єдиним джерелом прийняття рішення комісією регіонального рівня про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН є письмові пояснення та документи, що подані до комісії регіонального рівня згідно п. 5-7 Порядку прийняття рішень № 520.

Водночас підстави для таких рішень перераховані у п. 10 Порядку прийняття рішень № 520. Причому вони аналогічні для прийняття рішення комісією регіонального рівня та комісією центрального рівня.

Проте, спеціалісти Головного управління ДПС у Запорізькій області нагадали, що рішення комісії регіонального рівня про відповідність платника ПДВ критеріям ризиковості платника податку та про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН можна оскаржити в адміністративному або судовому порядку.

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини