Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Яку суму ПДФО сплатить фізособа від продажу подарованої нерухомості

Реклама

Дохід з продажу резидентами та нерезидентами успадкованого (отриманого в подарунок) об'єкта нерухомості оподатковують спираючись на положення ст. 172 ПКУ.

Згідно з п. 172.1 ПКУ один раз протягом податкового року дохід платника податку одержаний від продажу нерухомого майна не оподатковують, якщо це майно перебувало у власності продавця більше трьох років.

Проте умова про строк перебування нерухомості у власності платника не стосується спадщини.

Разом з тим, згідно з абз. 1 п. 172.2 ПКУ дохід платника податку від продажу другого за рік об'єкта нерухомості із перелічених у п. 172.1 ПКУ, або від реалізації нерухомості не зазначеної у цьому пункті, оподаткують за ставкою 5% (п. 167.2 ПКУ).

При цьому дохід з продажу у тому ж році третього та наступних об'єктів нерухомості, зі списку у п. 172.1 ПКУ, або від реалізації другого та наступних об'єктів, що не зазначені у списку, оподаткують за ставкою 18 % (п. 167.1 ПКУ), крім випадків, якщо прописане у абз. 2 п. 172.2 ПКУ майно платник отримав у спадщину.

Важливо, що дохід нерезидента з продажу нерухомості, обкладуть податком за ставкою, визначеною п. 167.1 ПКУ, тобто 18% (п. 172.9 ПКУ).

Тому дохід фізособи-резидента від продажу нерухомого майна, отриманого у подарунок, що перебуває у власності менше трьох років, оподаткують на загальних підставах за ставками 5% або 18%. Причому, ставка ПДФО залежить від кількості проданих об'єктів протягом звітного року. Водночас дохід нерезидента від продажу такої ж нерухомості за аналогічних умов оподаткують за ставкою 18%.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 103.21 розділу «Запитання - відповіді з Бази знань» ЗІР (zir.tax.gov.ua.)

Новорічні знижки для бухгалтерів - до 40%. Отримайте максимум корисних функцій LIGA360 з професійною аналітикою для бухгалтера, практичними ситуаціями для роботи, актуальними НПА для обліку та звітності. Встигніть до кінця грудня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини