Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із 24 грудня мобілізованих педагогів позбавили середнього заробітку

26 грудня 2023, 11:20
4473
0
Автор:
Реклама

Після підписання главою держави та опублікування Закон №3494, який встановлює нові правила надання відпусток під час та після воєнного стану, набрав чинності 24 грудня. Він торкнувся і питання прав педагогічних працівників, мобілізованих на військову службу.

Так, з ч. 2 ст. 57 Закону про освіту, яка гарантує збереження попереднього середнього заробітку в певних випадках для педагогічного чи науково-педагогічного працівника, прибрали геть період проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Окрім того, аналогічний період військової служби виключили з ч. 3 ст. 63 Закону про фахову передвищу освіту, яка містить гарантії збереження середнього заробітку за педагогічним, науково-педагогічним чи іншим працівником закладів фахової передвищої освіти.

Нагадаємо, що з 19.07.2022 р. запрацювали зміни до статті 119 КЗпП в частині виключення норми щодо збереження роботодавцем середнього заробітку працівникам, які стали в той чи інший спосіб військовослужбовцями. Разом з тим, після указаної дати незмінною залишилася ч. 2 ст. 57 Закону про освіту.

При цьому ставлення слуг Феміди до проблематики збереження середнього заробітку за мобілізованими педагогами було неоднозначним. Окремі суди відмовляли у задоволенні відповідних позовних вимог. Водночас не менш поширеною була практика задоволення позовних вимог про поновлення виплати мобілізованим педагогам середнього заробітку та виплату їм відповідних сум за період з 19.07.2022 р. по дату набрання законної сили рішенням суду.

Тепер же законодавці поставили у цьому питанні крапку - останнім днем, коли за педагогами, що стали тимчасово військовослужбовцями, зберігався середній заробіток у закладі освіти, стало 23 грудня 2023 року.

До речі, Мінекономіки у листі від 28.07.2022 р. № 2498/4/4.1-ЗВ-22а вказало, що сам роботодавець може передбачити в колдоговорі умову про збереження середнього заробітку за призваними (прийнятими) на військову службу працівниками, зокрема - і за педагогами.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини