Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Залужний прокоментував законопроєкт про нові правила мобілізації

27 грудня 2023, 08:51
3420
0
Автор:
Реклама

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний дав брифінг для журналістів щодо нового законопроєкту про мобілізацію та військову службу. Основні тези виступу наступні.

Генштаб не оперував необхідністю мобілізувати 500 тисяч людей у наступному році. При врахуванні потреб на наступний рік враховується кількість можливих втрат та потенційних завдань.

Генштаб разом із Міноборони погодився на можливість демобілізації військових через 36 місяців безперервної служби. Щоб замінити цих людей у 2025 році, вже в 2024 році потрібно починати призов та готувати нових людей. Головнокомандувач заявив, що обмеження термінів служби в 36 місяців - це компроміс з урядом за умови, що не буде загострення на фронті й що людей на передовій буде ким замінити. За його словами, 36 місяців - це буде 2025 рік, і в командування буде достатньо часу, щоб підготувати заміну бійцям, які служать з початку широкомасштабного вторгнення. «Але і уряд має розуміти, що розпочати цей процес треба буде наступного року», - сказав Головнокомандувач. Варто зазначити, що раніше міністр оборони Рустем Умєров пояснив, що термін «демобілізація» можна буде використовувати лише після закінчення війни.

Головнокомандувач виступив проти будь-якого законодавчого затвердження вимог про проведення ротації на фронті. Генштаб хотів би, щоб норма про ротацію підрозділів через 6 місяців на фронті працювала, але все залежить від дій противника. Щоб проводити такі регулярні ротації, потрібно буде збільшити кількість військових хоча б у два рази. «Ця норма про 6 місяців дуже цікава і хочеться щоб вона була. Але ситуація на фронті в першу чергу залежить від дій противника. І ми не можемо прогнозувати що це 5 чи 6 місяців. Люди, які це пропонують, мають розуміти, що боєвий комплект має бути більшим у два рази. А якщо ситуація зміниться і противник буде атакувати з неатакованих ділянок, що тоді робити?», - сказав генерал.

Головнокомандувач наголосив, що підтримує заклики надавати відпочинок військовим, які тривалий час перебувають у зоні бойових дій. «Але законодавчо прописувати, повірте моєму досвіду, що це поки що обман, який нереальний», - підкреслив він.

Щодо електронних повісток - це не пропозиція Генштабу. Але там будуть раді будь-якому способу, який дозволить виконати потребу Генштабу в людях.

Ще влітку Генштаб не був готовий демобілізувати строковиків, але зараз така можливість з'явилася. «Станом на сьогодні, вони не потрібні. І наша чітка позиція - їх звільняти», - наголосив Залужний.

Щодо внесення ухилянтів до реєстру боржників - армія не втручається у життя цивільних людей і займається своїми задачами. «ЗСУ мають воювати і жодним чином не посягати на мирне життя наших громадян, включаючи тих, хто виїхав за межі країни. Для цього є уповноважені органи центральної виконавчої влади, які можуть прийняти по них відповідні рішення. Тому я не можу дати їм [українським чоловікам, які виїхали під час війни за кордон] оцінку і не буду це робити. Але я буду дуже радий, якщо через деякий час побачу їх у війську, і з великим задоволенням організую їм підготовку, навіть за кордоном", - зазначив Залужний.

Також Валерій Залужний заявив, що вважає необхідним відмовитись від поділу на ступені інвалідності. "Я вважаю, що на сьогодні оперування ступенем інвалідності, 2 групи, 3 групи, воно зараз не є, скажемо так, актуальним. Чому? Тому що вирішує придатність до військової служби, не інвалідність, яку має людина, а військово-лікарська комісія, яка визначає, чи придатна людина до військової служби, або непридатна", - зазначив Залужний.

Він вважає, що у законодавстві слід залишити поняття: людина, яка придатна до військової служби і людина, яка непридатна до військової служби. "Позбавитися такого поняття, як обмежено придатний. І, відповідно, коли ми дамо собі відповідь на ці питання, придатний або непридатний, відповідно, ми зрозуміємо, чи є нам сенс далі оперувати такими поняттями, як інвалід 2 групи, або інвалід 3 групи", - зазначив Залужний.

Він зауважив, що з повагою ставиться до людей у цивільному середовищі і зацікавлений, щоб ті, хто прийде в ЗСУ, могли виконувати поставлені завдання. «Збройним силам України, мені особисто головне, щоб прийшли люди до війська і могли виконувати поставлені завдання. Те, хто яку буде мати відстрочку або не буде мати відстрочку, кого буде призивати держава - на сьогодні я вважаю, що це не моя компетенція. Для цього є центральні органи виконавчої влади, які можуть це визначити. Мені потрібні люди, мені потрібні боєприпаси, мені потрібна зброя для того, щоб продовжувати ведення бойових дій", - підкреслив він.

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини